Mevrouw Brouwer en de heer Puts van de clientenraad knipten samen met de wethouder het lintje door, links Erika, midden Marijke.
Mevrouw Brouwer en de heer Puts van de clientenraad knipten samen met de wethouder het lintje door, links Erika, midden Marijke. (Foto: )

Nu ook dagbesteding in Beesd

Vrijdag 22 november was de officiële opening van Dagbesteding De Bol aan de Beesdse Havendijk. Een mooi initiatief voor zinvolle invulling van de dag voor mensen met een chronische ziekte, handicap of bijvoorbeeld geheugenproblemen.

Marjon de Lange

Beesd - Wethouder Ton van Maanen noemt het een prachtig initiatief. Hij is verantwoordelijk voor het sociaal domein in de gemeente West Betuwe en is oprecht blij dat er mensen zijn met hart voor de zorg. "22 november is een bijzondere dag", zegt Van Maanen, "niet alleen voor Avanti die vandaag de dagbesteding opent." Bij de opening zijn veel ouderen aanwezig. Mensen die al thuiszorg van Avanti ontvangen. Eén van de aanwezigen weet precies wat de wethouder bedoelt. "In 1963 werd president Kennedy op 22 november vermoord." De meeste ouderen kunnen het zich inderdaad nog herinneren.

Onvergetelijk

Maar 22 november 2019 is natuurlijk onvergetelijk voor Marijke van de Broek en Erika van Kilsdonk. Zij begonnen samen vijf jaar geleden met Avanti zorg, voor wijkverpleging en thuiszorg. Inmiddels hebben zij zo'n 16 medewerkers die aan huis komen om verpleging en verzorging te bieden aan zo'n 50 mensen in regio. In het verlengde hiervan beginnen zij nu met dagbesteding. Mensen kunnen hier naar toe voor activiteiten, een warme maaltijd of om onder de mensen te zijn.

Mantelzorg

Het is ook een oplossing voor mantelzorgers die behoefte aan ondersteuning hebben. "Het is onze taak om met elkaar ervoor te zorgen dat we kunnen blijven zorgen", zegt de wethouder, "we moeten er voor zorgen dat mantelzorgers op de been blijven en ook daarvoor is een initiatief zoals dit bedoeld. Mantelzorg en dagbesteding is namelijk een besparing op veel duurdere vormen van zorg die nodig zijn als er geen mantelzorgers meer zouden zijn." Het is zwaar voor iemand met een beperking te zorgen. Het is dan prettig dat de mantelzorger af en toe vrij af kan nemen omdat er goede en gediplomeerde opvang in een dagbestedingscentrum is. Bezoekers hebben bijvoorbeeld een 'langdurige zorg-indicatie'. Mensen kunnen ook een indicatie aanvragen bij het WMO-loket van de gemeente.

Gediplomeerd

Een zichtbaar trotse Marijke van de Broek vertelt dat zij gediplomeerde krachten in dienst hebben. "Zij worden ondersteund door vrijwilligers, die zijn onmisbaar en kunnen we er nog wel wat vrijwilligers bij gebruiken." De locatie is prachtig, aan het water, op de deel van een monumentale boerderij. Er kan ook van de tuin gebruik gemaakt worden. De medewerkers spelen daar feestelijk op in door een tuinbank te schenken. "De bedoeling is dat we later een paar logeerplaatsen erbij gaan maken," aldus Marijke. "Zodat mantelzorgers er even tussenuit kunnen. Voorlopig bieden we hier drie dagen dagbesteding, later kunnen we daar vijf dagen van maken." Ze hebben al 10 aanmeldingen en verwachten zeker nog te groeien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden