Nadat wethouder Ton van Maanen bij burgemeester Stoop de ambtsketting heeft omgehangen was het even trots poseren voor een foto.
Nadat wethouder Ton van Maanen bij burgemeester Stoop de ambtsketting heeft omgehangen was het even trots poseren voor een foto. (Foto: )

Servaas Stoop beëdigd als burgemeester

Cees Hoogteyling

Hij is een 'gezaghebbende verleider'

Vrijdagmiddag werd de eerste Kroonbenoemde burgemeester van de gemeente West Betuwe, Servaas Stoop, door de commissaris van de Koning John Berends geïnstalleerd. In de profielschets, die door de raad van de gemeente West Betuwe begin dit jaar was opgesteld, was opgenomen dat de nieuwe burgemeester een 'gezaghebbende verleider' moest zijn. Volgens de commissaris een nieuw woord, hij was het nog nooit tegengekomen, is West Betuwe daarin geslaagd.

Geldermalsen – Tijdens deze bijzondere raadsvergadering, waar slechts één agendapunt was, waren naast de toespraak van de commissaris, ook collega's uit het Rivierengebied die Servaas Stoop verwelkomden. Het was raadslid Jos van Maanen die de middag als een ervaren spelleider de leiding had.

Commissaris Berends lichte een klein stukje van de sluier op, die altijd over zo'n sollicitatieprocedure van een burgemeester hangt. Uit de 15 kandidaten voor de functie van burgemeester voor West Betuwe, wist Stoop (57) met zijn bestuurlijke ervaring als 10 jaar waarnemend burgemeester van Dirksland en een periode in Korendijk en Zuidplas, de beoogde burgemeester voor West Betuwe te zijn.

Commissaris Berends feliciteert de gemeente West Betuwe met Stoop als burgemeester. Berends geeft wel aan dat het vak van burgemeester de laatste 20 jaar behoorlijk is veranderd. Hij kan daarover mee praten want hij was jarenlang burgemeester van Apeldoorn.
Berends: "Een grote gemeente als West Betuwe met ruim vijftigduizend inwoners besturen is geen gemakkelijke klus. Ik zeg wel eens spottende: 'Soms ben je sheriff', omdat openbare orde en veiligheid heel wezenlijke taken voor de burgemeester zijn geworden. Ondermijningen zal ook in West Betuwe voorkomen en de aanpak daarvan zit in het takenpakket van de burgemeester."

Warm welkom

Wethouder Ton van Maanen sprak namens het college, hij verwacht dat de gemeente samen met Stoop gaat bouwen aan een mooie gemeente. Het fundament en hoekstenen zijn er volgens van Maanen al. Samen met de inwoners, hoopt de wethouder dat de andere stenen worden gelegd.

Burgemeester van Maas en Waal, Vincent van Neerbos, sprak namens de burgemeesterskring Rivierenland. Vincent: "Het is een mooie tijd. Een van hoogtepunten is het inhalen van de Sint, als burgemeester naast de Sint. Dan vraagt een jongentje, bent u de echte burgemeester? Ik bedoel maar, gelukkig zijn er nog kinderen die in de burgemeester geloven."

Burgemeester Hans Beenakker van Tiel sprak namens de FruitDelta Regio Rivierenland, toch liet hij wel merken jaloers te zijn op het grote beeldscherm in de raadszaal.

Tijdens de installatie toespraak dankte Stoop iedereen, zijn vrouw Plony en kinderen en hij vertelde dat ze in Tuil een mooi huis hebben gevonden, waar ze begin 2020 gaan wonen.

Meer foto's : www.weekbladwestbetuwe.nl/ al het nieuws in Geldermalsen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden