Leerlingen en docenten bezoeken Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. (foto: Petra Felix-Ridders)
Leerlingen en docenten bezoeken Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. (foto: Petra Felix-Ridders) (Foto: Petra Felix-Ridders)

Leerlingen de Lingeborgh bezoeken rechtbank

Criminaliteit en strafrecht behoren tot de hoofdonderwerpen van het Centraal Examen van het vak Maatschappijkunde. Vandaar dat leerlingen uit de vierde klas van de Lingeborgh op woensdag 20 november afreisden naar de Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht.

Geldermalsen - “Gelukkig hebben veruit de meeste leerlingen geen ervaring met ons strafrecht. Toch is het natuurlijk belangrijk dat zij kennismaken met dit onderdeel van onze rechtsstaat,” aldus docente maatschappijleer Petra Felix-Ridders. “Door het strafproces in het echt te zien, werd woensdag de gang van zaken van vervolging tot en met de uitspraak van de rechter duidelijk. Ook de uitvoer van een straf of vrijspraak kwamen aan bod.”

Het wikken en wegen van de rechter maakte indruk op de 4e klassers. “Het was heel duidelijk dat er goed naar de persoonlijke omstandigheden van een verdachte wordt gekeken,” licht begeleidend docent maatschappijleer Cees de Jong toe. “Ook zagen de leerlingen dat de rechter zoekt naar een straf die recht doet aan was er gebeurd is én zinvol is.”

Maatschappelijke betrokkenheid is in de visie van de Lingeborgh een belangrijk en waardevol onderdeel van het onderwijsprogramma.

Meer berichten