Zaterdag waren ruim 200 mantelzorgers in De Pluk bijeen om een dag van ontspanning te hebben. Van kistjes maken, onder leiding van leerlingen Bouw Mensen, schilderen, vilten, spiermassage en bijpraten.
Zaterdag waren ruim 200 mantelzorgers in De Pluk bijeen om een dag van ontspanning te hebben. Van kistjes maken, onder leiding van leerlingen Bouw Mensen, schilderen, vilten, spiermassage en bijpraten. (Foto: )

Mantelzorgdag is een dag vol met verhalen

De Week van de Mantelzorg werd zaterdag in Geldermalsen afgesloten met een grote bijeenkomst van mantelzorgers. Veel mantelzorgers waren op uitnodiging van Welzijn West Betuwe naar De Pluk gekomen. Wethouder van Maanen zette de mantelzorgers in het zonnetje en reikte het eerste mantelzorgcompliment uit aan Bianca van Acquoy uit Meteren.

Cees Hoogteyling

Geldermalsen - Iedere mantelzorger heeft zijn eigen verhaal. Het is goed dat Welzijn West Betuwe zich inzet om de mantelzorgers die bij hen bekend zijn te steunen. Bij de behandeling van de begroting door de raad van de gemeente West Betuwe werd nog eens duidelijk dat de politiek dit werk waardeert. Wethouder Ton van Maanen sprak zaterdag namens het gemeentebestuur de waardering uit. Op dit moment zijn er bij Welzijn West Betuwe 950 mantelzorgers bekent. Projectleider Linda Maaskant: "We zouden graag weten wie er allemaal mantelzorg verlenen. Dat zijn er vele malen meer als bij ons bekend is. Er hebben bijna zes honderd mensen zich aangemeld om in aanmerking te komen voor het compliment. Opgeven daarvoor kan nog tot eind dit jaar. Voor ons is dit een dag om met elkaar eens de gedachten te verzetten. Praten met elkaar, mee doen aan een workshop en soms met elkaar lachen om wat je hebt meegemaakt."

Consulent Mantelzorg Anne Steyn: "Mensen zijn soms mantelzorger zonder dat ze het weten, ze rollen er gewoon in. Het is geweldig om met mantelzorgers te mogen werken." Directeur Marco van Westerlaak verwelkomt de mantelzorgers, waarna wethouder Ton van Maanen het eerste mantelzorgcompliment uitreikte. Hij schets dat mantelzorgers veelal een aangepaste agenda hebben. Van Maanen: "Als samen in hun leven komt, verdwijnt 'ik'. Voor hen is het gezegde van toepassing; 'Alleen ben je een dubbeltje en samen een kwartje' en als je wandelt wordt er gezegd; 'Alleen loop je sneller, samen kom je verder'. Met deze verwen-dag willen Welzijn en het gemeentebestuur uw werk waarderen."

De workshops verven, kistjes timmeren, vilten, schilderen en behendigheidsspelletjes, er werd dankbaar gebruik van gemaakt. Mantelzorgers hebben allemaal een eigen verhaal. Bianca is vanaf de geboorte van haar zoon mantelzorger. Met alle zorg die Bianca als moeder heeft zegt ze: "Het is het leukste kind van de wereld." Mien van Driel verzorgt haar tante van 101, weer een ander haar moeder van 95 die nog zelfstandig woont en waarvoor ze iedere week boodschappen doet. Peter van Hemert zorgt voor zijn Nelleke die MS heeft. Duidelijk is, mantelzorgers hebben een gouden hart.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden