Onder het genot van een kopje koffie worden alle vragen van mevr. Van Beest, door brandweerman Erik van Zoelen beantwoord,
Onder het genot van een kopje koffie worden alle vragen van mevr. Van Beest, door brandweerman Erik van Zoelen beantwoord, (Foto: )

Inwoners Heukelum hebben veel vragen over aanrijtijden bij brand

Het was een komen en gaan bij het dorpshuis De Krakeling in Heukelum. Gemeente en brandweer hadden een inloopavond georganiseerd, waar iedereen zoveel mogelijk antwoord kon krijgen over alles wat met brand en brandweer heeft te maken. Veel vragen over de aanrijtijden bij een eventuele brand.

Cees Hoogteyling

Heukelum - Veel inwoners hebben dankbaar gebruik gemaakt van de kans om eens op een rustige manier antwoord te krijgen op hun vraag of ze zelf wel voldoende maatregelen in huis hebben genomen om bij brand een ramp te voorkomen.

Erik van Zoelen en Jochem Sanders, brandweerlieden van de Veiligheid Regio Gelderland waren tevreden over de belangstelling. De gesprekken werden één op één gevoerd en dat werd bij de bezoekers als zeer prettig ervaren. De berichten in de media, over het steeds groter worden van de organisatie, heeft de inwoners onzeker gemaakt. Ze waren gewend dat hun eigen brandweercorps hen alle veiligheid gaf. Er is bij de inwoners daarover veel onduidelijkheid. De bezoekers werden in ieder geval wel gerustgesteld.

Brandweerman Erik van Zoelen: "Het zijn niet altijd alleen de rookmelders die ter discussie komen. Mensen denken veelal als die goed zijn zit het wel goed. Toch vergeten ze dat ook een gasaansluiting net zo goed als een verwarmingsketel eigenlijk ieder jaar even in de keuring zou moeten worden meegenomen. Gasaansluitingen hebben een beperkte levensduur." Hij vertelt ons verder dat mensen er eigenlijk nooit aandenken dat ze de sleutels van voor- en achterdeuren op een vaste plaats moeten hebben hangen, zodat er bij welke calamiteit dan ook, je nooit misgrijpt. Voor de brandweerlieden zijn het vaak kleinigheden waar niet aan wordt gedacht.

Mevrouw Jenny van Beest: "Dit is zo geweldig om in alle rust je zorgen over brandveiligheid te bespreken. We wonen nog niet zo lang in het flatgebouw hier naast het dorpshuis. Ik was bang dat als er iets zou gebeuren ze ons niet zouden vinden. Hoe het is uitgelegd, wij behoeven ons geen zorgen te maken. Zoals deze avond is geregeld, daar zou Avri een voorbeeld aan moeten nemen. Geweldig deze avond."

Leo van Nimwegen is in gesprek met Jochem Sanders: "Na het gesprek heb ik wel begrepen dat het zinvol is om naast je rookmelders, die je wel regelmatig moet controleren of ze nog goed werken, het ook zinvol is om koolmonoxidemelders aan te brengen." De bezoekers zijn het helemaal met de brandweerlieden eens dat 'brandveiligheid samen onze zorg is'.

Meer berichten