Het projectteam 75 jaar Vrijheid West Betuwe: v.l.n.r. Wethouder Van Stappershoef, Co van Leeuwen, Marjan van Ooijen en Leo van de Koppel.
Het projectteam 75 jaar Vrijheid West Betuwe: v.l.n.r. Wethouder Van Stappershoef, Co van Leeuwen, Marjan van Ooijen en Leo van de Koppel. (Foto: )

'Er is hier meer gebeurd dan wij beseffen'

Voor alle inwoners van West Betuwe met plannen en ideeën voor het vieren van 75 jaar vrijheid is er woensdagavond 20 november een bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis in Geldermalsen. "Ook inwoners met verhalen, foto's en tastbare herinneringen aan de oorlogsjaren en de wederopbouw zijn van harte welkom. Dat draagt allemaal bij aan ons doel: 75 jaar vrijheid samen gaan beleven", aldus wethouder Rutger van Stappershoef.

Geldermalsen - De Betuwe heeft zwaar geleden onder de Tweede Wereldoorlog. Maar alleen in het liedje met het bekende refrein 'Eens zal de Betuwe in bloei weer staan' wordt daaraan herinnerd. Verder lijkt het vergeten.

Veel gebeurd

Van Stappershoef: "Er is in de Betuwe meer gebeurd dan wij met z'n allen beseffen. Er zijn nog maar enkele ooggetuigen die dat kunnen vertellen. Oorlogsgeweld, jodenvervolging, verzetsdaden. Al die grote en kleine verhalen zoals die leven onder de inwoners van West Betuwe, die willen we horen en bewaren. Daarom zijn we als gemeente gaan nadenken over hoe we 75 jaar vrijheid zouden kunnen gaan vieren. Het moet iets worden van alle inwoners samen. Vandaar de avond van 20 november."

Ook inwoners bleken bezig met nadenken over het vieren van 75 jaar vrijheid. Dat was te merken aan subsidieaanvragen en mensen die met ideeën aanklopten bij de gemeente. Een aantal van hun ideeën staat al op www.westbetuwe.nl/herdenken. Bovendien is er afstemming met onder meer Tour de Waal, Bibliotheek Rivierenland en initiatieven vanuit de Provincie. Leo van de Koppel, Co van Leeuwen en Marjan van Ooijen gaan binnen de gemeente als projectteam één en ander in gecoördineerde banen leiden.

De verwachting is dat er op en na 20 november nog veel ideeën zullen ontstaan. Alle activiteiten komen, samen met de in de kernen gebruikelijke herdenkingsmomenten, op de Bevrijdingskalender West Betuwe. De gemeente gaat die huis-aan-huis verspreiden. Bibliotheek Rivierenland wordt het centrale punt voor verhalen. Marjan van Ooijen heeft ook zelf een verhaal. Haar opa was één van de mannen die werden opgepakt tijdens de beruchte razzia in Asperen.

Fort Vuren

Een belangrijke rol is weggelegd voor het WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren. Daar zullen uiteindelijk de verhalen, beeldmateriaal en herinneringsobjecten een blijvende plek krijgen. "Maar eerst wordt dat een reizende tentoonstelling." zegt Van de Koppel. "Zo delen we met elkaar wat er gebeurd is, want dat raakt ons allemaal."

De herdenkingscontactavond op woensdag 20 november (Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen) begint om 19.00 uur. Inloop vanaf 18.30 uur.

Wie meer informatie wil of tijdens deze avond ook een initiatief wil presenteren, kan contact opnemen met Marjan van Ooijen, tel. 0345 - 72 86 13 of e-mail Marjan.van.Ooijen@westbetuwe.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden