Het team van Zuivelboerderij Noordam uit Hellouw met op de achtergrond hun specialiteit: de dertig-kilo-kaas. (foto: fam. Noordam)
Het team van Zuivelboerderij Noordam uit Hellouw met op de achtergrond hun specialiteit: de dertig-kilo-kaas. (foto: fam. Noordam) (Foto: )

'We verkopen kazen van wel dertig kilo'

Zuivelboerderij Noordam in Hellouw is een agrarische onderneming met vier actievelingen aan het roer. Ivonne Noordam: "Onze koeien spelen grote rol in ons leven. We kennen ze door en door."

Arno voor de Poorte

Hellouw - Zuivelboerderij Noordam verwerkt bijna alle melk van de 300 koeien tellende veestapel op een ambachtelijke manier in hun eigen zuivelproducten. Dat doet het familiebedrijf, dat bestaat uit Peter & Ariët en Johan & Ivonne Noordam met veel succes. "Twee weken geleden hebben we nog Gouden Punten gewonnen bij een regionale kaaskeuring in Hoornaar", vertelt Ivonne met trots in haar stem.

Betuws Best

De ondernemers leveren hun producten inmiddels ook onder de vlag van het nieuwe streekmerk Betuws Best. Vanaf vorige week is het nieuwe streekmerk ook in supermarkten te vinden. In De Spar te Herwijnen werden de eerste zuivelproducten overhandigd met daarop het logo Betuws Best. "Door dit merk kunnen klanten echte Betuwse producten herkennen. Ariët Noordam heeft aan aan Michel van den Heuvel, eigenaar van De Spar in Herwijnen, de eerste zuivelproducten met daarop het nieuwe streeklogo overhandigd", zegt Ivonne. "De grote supermarktketens hebben ons ook al gevraagd om producten te leveren, maar wij willen graag de afstand tussen producent en verkooppunt zo kort mogelijk houden. Dat noemen we de korte keten."

De ouders van Peter en Johan hebben het bedrijf in 1979 opgericht. Zij hebben de activiteiten uitgebouwd tot in 2010 Peter en Johan het met hun vrouwen overnamen. Het zuivelaandeel in de boerderij was toen al aardig gestegen. "Mijn schoonmoeder is begonnen met yoghurt en kaas voor de buren en familie te maken", schetst Ivonne de ontstaansgeschiedenis van de zuivelboerderij. "Toen wij negen jaar geleden de boel overnamen, wilden we de winkel meer op de kaart zetten."

Cum Laude

Het bedrijf besloot om mee te doen aan een wedstrijd kaas maken. "Net voor de open dag in 2011 ontvingen we de Cum Laude prijs voor onze kazen. Dit is de hoogst haalbare prijs voor kaas in Nederland." Vanaf die tijd is de zuivelproductie in sneltreinvaart gegroeid. De familie besloot om te investeren in de automatisering van de kaasmakerij en zich toe te leggen op het vertellen van het verhaal van de herkomst van het voedsel. Transparant en eerlijk naar klanten toe.

Assortiment

Bij Zuivelboerderij Noordam streven ze een duurzame manier van ondernemen na. "Het meeste van wat we hier leveren zit in glazen statiegeldflessen. Dat geldt voor de (karne)melk, yoghurt, de slagroom en de vla", licht Ivonne toe. "Daarnaast leveren we alle soorten kazen. Van jonge kaas tot brokkelkaas. Onze specialiteit is een kaas van 30 kilo. Door zijn grootte rijpt hij anders en blijft die heel lekker smeuiig van binnen."

Meer berichten