De Lingeborgh in Geldermalsen is voor de tweede keer genomineerd voor het predicaat Excellente School.
De Lingeborgh in Geldermalsen is voor de tweede keer genomineerd voor het predicaat Excellente School. (Foto: )

Op weg naar prolongatie predicaat Excellente School

De Lingeborgh in Geldermalsen is voor de tweede keer genomineerd voor het predicaat Excellente School. De uitstekende resultaten, prettige sfeer en verbeteren en de tomeloze inzet hebben indruk gemaakt op de jury Excellente Scholen.

Geldermalsen - Excellente School worden is al een hele opgave. Wie het wil blijven, moet echter nog meer in zijn mars hebben, zeggen directeur Ronald van der Vlies en teamleider theoretische en gemengde leerweg Carry van Tetering. "Stabiel is niet genoeg", zegt Van der Vlies. "De jury kijkt naar alles. Ze heeft ook onze jaarrekening bestudeerd. Daaruit kon de jury overigens afleiden dat bij ons alles naar het onderwijs gaat." Van Tetering vult aan: "Het is de uitdaging om voortdurend scherp te blijven."

De school, met leerlingen uit de driehoek Tiel, Zaltbommel en Leerdam, heeft net een intensief traject met de jury achter de rug dat in januari mogelijk wordt bekroond. Op tafel staat een vrolijke veelkleurige stapeltaart. Elke etage illustreert een fase of ambitie. Hoe hoger, hoe groter de uitdaging. De bovenste laag heet Droom, met daarop de spreekwoordelijke kers. De Lingeborgh heeft meerdere kersen, waaronder Unesco-school en Hart in Ontwikkeling. Droom is om met Hart in ontwikkeling het Unesco-gedachtengoed inhoud te geven. Dit is een project waarbij leerlingen en docenten samen hun talenten inzetten ten dienste van anderen. "En we zijn hard op weg, want de basis is in orde," zegt Van der Vlies, wijzend naar de taartbodem Bewezen kwaliteit. "Slagingspercentage en doorstroming zijn prima en we hebben nauwelijks uitvallers of voortijdige schoolverlaters. Twintig procent van onze leerlingen stroomt uit bóven het advies waarmee ze vanuit de basisschool zijn begonnen. Daarin maken we het verschil, zoals de tweede laag heet. Omdat dit allemaal op de rails staat, kunnen we veel energie in extra's steken."

Die extra's vind je bij de Parels, de derde taartverdieping. "Een goed voorbeeld is ons vak Sk21lls," legt Van Tetering. "Daarin leren leerlingen vaardigheden als samenwerken, plannen en organiseren. Leerlingen stellen zich actiever op, als potentiële werknemer. Dat vinden bedrijven en vervolgopleidingen belangrijk." Van der Vlies: "Dit draagt bij aan de bijna 100 procent geslaagden, die bovendien allemaal een extra vak hebben."

Kom kijken bij de Lingeborgh op 12 november 19.00 tot 21.00 uur, informatieavond ouders groep 8. 22 en 29 november, 13 december, 10 en 15 januari snuffellessen leerlingen groep 8. Inschrijven via www.lekenlinge.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden