Het is vakantie dus Rohan en Lasse uit Deil mochten nu zelf naar de markt in Geldermalsen om bij Piet snoepjes te scheppen.
Het is vakantie dus Rohan en Lasse uit Deil mochten nu zelf naar de markt in Geldermalsen om bij Piet snoepjes te scheppen. (Foto: )

Drie generaties halen al snoep en bonbons bij Piet op de markt

Al 50 jaar staat Piet de Heer op de markt met alle soorten drop en heerlijke bonbons. Wie heeft er niet zijn snoep gekocht, zou je kunnen vragen. De vrijdagmarkt in Geldermalsen komen eigenlijk al drie generaties wekelijks hun bakjes met diverse soorten snoepjes vullen.

Cees Hoogteyling

Geldermalsen – Een van de vele marktmensen die de markt van Geldermalsen heeft zien groeien is Piet de Heer (69). Deze maand is het 55 jaar geleden dat hij als 14-jarige jongen moest gaan werken. Piet: "Leren was er niet bij, je moest gaan werken. Ik kwam terecht bij een snoep- en koekkraam op de markt. Ik kwam terug van vakantie, toen zei mijn baas; 'Je wordt te duur, je moet maar voor jezelf beginnen. Met de kennis van hem was het een uitdaging en het is allemaal goed gegaan. Ik heb het volgehouden. Het is een geweldig beroep, ook al sta ik iedere morgen om half vier op. Ik krijg hier aan de wagen de derde generatie klanten. Ik heb nu nog drie markten, Papendrecht, Nieuwegein en Geldermalen. Je moet toch eens beginnen met afbouwen."

Markt als ontmoetingspunt

Hij vertelt over de gezelligheid van de markten. Over het leven van marktkooplieden. Ze staan veelal op voor dag en dauw. Om vijf uur als ieder een nog slaapt zijn ze veelal op de markt. Ze moeten uitpakken en de kraam inrichten, zodat als om acht uur de eerste klanten komen ze er klaar voor staan om ze te helpen. Piet "Vroeger had ik ook nog koekjes in het assortiment. Hier mogen de mensen zelf scheppen. Als ik thuiskom, moet er aangevuld worden en de zakjes vullen en afwegen. Ik wist waaraan ik begon. Toen ik bij mijn baas werkte waren het weken van zestig uur. Mijn weekloon was veertig gulden. Als ik dat nu aan mijn kleinkinderen vertel, kijken ze me aan en denken dat ik hen voor de gek houd. Toch heb ik tot op de dag van nu er geen enkele spijt van het te hebben gedaan." Vooral in de vakanties komen de kinderen uit de gehele omgeving zelf hun bakjes en trommeltjes vullen.

De keuze is groot. Snoepwinkel van de bekende Jamin kan er niet tegen aan. Bonbons met lekker vulling van melk of puur, dropjes met of zonder suiker, Piet de Heer heeft het allemaal. Heeft hij het niet dan wordt het besteld. Piet is niet alleen de vraagbaak en vertrouwenspersoon voor zijn vele klanten, ook onder de marktkooplui is Piet een zeer gewaardeerd collega.

Groenteman van Alphen roept "Zet hem maar eens goed in het zonnetje, hij verdient het." Daar zijn de andere marktlieden het helemaal mee eens zo te zien.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden