'Zelf restafval wegbrengen en toch meer betalen'

Net als in andere gemeenten in Nederland gaat de afvalstoffenheffing in Rivierenland volgend jaar omhoog. Dat komt onder meer door de gestegen kosten voor het verwerken van gft-afval, de hogere belasting op het verbranden van restafval en de lage prijs die Avri krijgt voor textiel en papier.

Geldermalsen - Het Dagelijks Bestuur van Avri stelt dan ook voor om de afvalstoffenheffing te laten stijgen met gemiddeld 34 euro naar 253 euro per huishouden. De afvalstoffenheffing in Rivierenland ligt nog altijd onder het landelijk gemiddelde.

Het voorstel is om een basistarief te hanteren van 211 euro per huisaansluiting. Voor het variabele tarief wordt per dertig liter restafval 1,20 euro voorgesteld. In december stelt het Algemeen Bestuur bestaande uit wethouders van de acht Avri-gemeenten de tarieven definitief vast.

Met het variabele tarief hebben inwoners zelf invloed op wat zij uiteindelijk betalen. Hoe minder restafval, hoe lager de variabele kosten. Voorzitter van het Dagelijks Bestuur Joost Reus: "Het is een vervelende boodschap: beter scheiden, zelf restafval wegbrengen en toch meer betalen. Veel inwoners scheiden hun afval veel beter nu zij hun restafval naar ondergrondse containers brengen. Deden zij dit niet dan zou de afvalstoffenheffing gemiddeld met 50 euro zijn gestegen.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden