Bij de grote wagens is de terechte winnaar Pero de Draak van Corsoclub Varik. (foto Jan Bouwhuis)
Bij de grote wagens is de terechte winnaar Pero de Draak van Corsoclub Varik. (foto Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

Corso by Night opnieuw sprookjesachtig

Geen regenbui en temperaturen van boven de 20 graden, heel veel vrijwilligers en een strakke organisatie, Tiel stond zaterdagochtend 21 september helemaal klaar in de startblokken voor het 59ste Fruitcorso en de tweede editie van het verlichte Corso by Night.

Door Marjon de Lange

Tiel - Het was een waar festijn. Een groot succes, vele bezoekers en weer schitterende wagens. Het programma werd aan elkaar gepraat door de sympathieke presentator Jochem van Gelder. Hij treedt hiermee in de voetsporen van bekende Nederlanders van weleer zoals Herman Emmink en Dick Passchier. "Ik ben geboren in Tiel en wacht al zo'n 36 jaar om dit te mogen presenteren", liet hij herhaaldelijk door zijn microfoon aan het publiek weten.

Entertainment

Tussen de schitterende corsowagens in is, als vertrouwd, ruimte voor de reclamestoet en entertainment zoals muziekkorpsen en dweilorkesten. In de middag zelfs één uit Duitsland, het Mainzer Ritter Gilde. "Ondanks de herdenking van 75 bevrijding hier toch van harte welkom", aldus Jochem van Gelder. De stoet wordt zowel in de middag als in de avond voorgegaan door een promotiewagen voor de Tielse musical 'de nacht van Flipje', die speciaal voor het 50 jarig jubileum van schouwburg de Agnietenhof opgevoerd wordt.

Corso by Night

In de avond worden de kijkers na de Flipje-musical verrast door een optreden van de Lucifer Slagwerk-band. Drie mannen op een soort corsowagen die uitsluitend met hun drums een verrassend puik stukje muziek weten neer te zetten. Daarna is het tijd voor de verlichte corsowagens. Het is een sprookjesachtig schouwspel. Op alle wagens is met zorg verlichting aangebracht. Daarbij komt de jeugdwagen van Geldermalsen wel heel erg tot zijn recht, hun kersttafereel compleet met rendieren is uiteraard versierd met kerstverlichting!

Prijswinnaars

In de avond springt ook de grote wagen van Drumpt, een ontwerp van Sjors Kessels en Thom Roodenburg er echt uit. Schimmen in de nacht en dan in het donker met nep-mist. "Niet sprookjesachtig maar spookachtig, ik hoop dat de Tielse jeugd nog kan slapen", is het terechte commentaar van Van Gelder. In de middag is de puntenverdeling al bekend gemaakt. De winnaar bij de jeugd is #Safariselfie van Culemborg, bij de grote wagens is de terechte winnaar Pero de Draak van Corsoclub Varik. Een Betuwse draak waarop de lokale peer centraal staat en de peervorm op verschillende manieren terugkomt.

Jubileum

Varik kreeg niet alleen 'lof van de jury' maar won ook de Teun Luijendijk-prijs, voor het origineelste ontwerp. De Rabobank Publieksprijs en de prijs voor de mooist verlichte wagen werden zondag pas bekend gemaakt. Zaterdagavond bleek al dat Varik hier ook weer grote kanshebber was. Uiteindelijk won Varik alle vier de prijzen.

Meer berichten