Om de tafel de organisatoren. Vlnr. Karin Janssens secr.,Joke van Vrouwerff voorzitter. Els en Reinjan Mulder en Gert Buyserd penningmeester.
Om de tafel de organisatoren. Vlnr. Karin Janssens secr.,Joke van Vrouwerff voorzitter. Els en Reinjan Mulder en Gert Buyserd penningmeester. (Foto: )

De grootste kunstveiling Piet Mulder ooit

Cees Hoogteyling

Eenmaal, andermaal.....verkocht!

Zaterdag 5 oktober wordt op de grootste kunstveiling van schilderijen, vervaardigd door de in de Betuwe bekende kunstschilder Piet Mulder, geveild. Dit jaar zou de schilder 100 jaar zijn gewerden. Toen hij in 2001 stierf, had hij honderden tekeningen en schilderijen gemaakt door de gehele Betuwe. De afgelopen maanden was er een grote expositieroute. Die wordt nu afgesloten met een kunstveiling van de 40 schilderstukken, die tentoongesteld zijn in De Pluk.

Geldermalsen – De expositie 'Wegwijs in de Betuwe', is georganiseerd door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe met als de veiling op 5 oktober. Deze ruim drie maanden durende expositie was voor de jonge stichting een uitdaging. We mogen zeggen dat ze deze vuurproef goed hebben doorstaan. Het bestuur, de drie kunst girls, bestaande uit Joke van Vrouwerff als voorzitter, Karin Janssens secretaris en Gerd Buyserd van Doorslaer, maken zich nu op voor de veiling. Veilingmeester Sjef van der Meij zal alle schilderijen die in De pluk waren geëxposeerd, zo'n 40 stuks, veilen. De schilderijen zijn tot voor de veiling te bezichtigen. De mogelijkheid is om vooraf een schriftelijk bod uit te brengen.

Grote belangstelling

Gerd Buyserd: "Gezien de vele enveloppen die we al binnen hebben verwachten we een grote belangstelling."

Bij de laatste voorbereidingen zijn de twee kinderen van Piet en Hanna Mulder, Els en Reinjan, aanwezig om de laatste zaken te regelen.

Reinjan en Els hebben het kunstvirus van hun vader en moeder meegekregen. Beiden schilderen en tekenen succesvol.

Reinjan: "Ik wil even aangeven dat ook onze moeder schilderde. Velen weten dat niet. We hebben het eigenlijk altijd over mijn vader Piet. Wij vinden als kinderen het geweldig dat deze jonge stichting, voor onze vader in het kader van zijn honderdste verjaardag, dit allemaal heeft mogelijk gemaakt. Wij willen daarvoor iets terug doen. Vandaag vertellen we dat de totale opbrengst van de veiling ten goede komt aan de stichting."

Els Mulder vertelt ons dat ze als kinderen hebben ervaren dat niet alleen zij in Geldermalsen een mooie jeugd hebben gehad, ook hun ouders hebben zich gelukkig gevoeld. Els: "Pa had een geweldige productie. Ieder uurtje wat hij vrij was trok hij op zijn fiets de Betuwe in. Hij heeft ook veel kust tafrelen en kinderkopjes geschilderd. In de vijftig jaar dat hij heeft mogen schilderen zijn er zo'n duizend kunstwerken verkocht. Zijn werk was en is nog zeer gewild. Als kinderen zijn we trots op onze ouders. Ik ben het met mijn broer eens, dankbaar dat we dit samen met de stichting hebben mogen organiseren."

Voorzitter van Vrouwerff is blij dat er veel van de schilderijen over de Betuwe in de Betuwe blijven. Ze vertelt ons dat de veilingmiddag muzikaal zal worden omlijst door De Nijlpaarden. De veiling begint op zaterdag 5 oktober in De Pluk om 14.00 uur. De toegang is gratis en voor alle informatie: www.skcwb.nl

Meer berichten