Raapgaard De Karnheuvel in De Steendert. Een iconische schijf als abstracte portretfoto van de kunstenaar. (foto: archief Jos Bregman)
Raapgaard De Karnheuvel in De Steendert. Een iconische schijf als abstracte portretfoto van de kunstenaar. (foto: archief Jos Bregman) (Foto: )

Kunstenaar blaast gaard nieuw leven in

Op zaterdag 21 september opent kunstenaar Jos Bregman (52) om 15.00 uur in Est zijn land art project Raapgaard De Karnheuvel. "Ik wil graag de schoonheid van deze supermooie plek met iedereen delen."

Door Arno voor de Poorte

Est - De locatie is een door meidoorns omzoomde walnotengaard gelegen in natuurgebied De Steendert aan de Karnheuvelseweg in Est. Bregman onthult deze middag de tot een levende beeldentuin omgetoverde gaard.

De raapgaard-appgroep gaat live en de verkoop van de kaartjes gaat van start. Jos vertelt dat de productie van noten niet langer het bestaansrecht is van een gaard als die op de Karnheuvel. "Het bestaansrecht heden ten dage is de productie van bewegend publiek, van buitenervaringen, van verbinding met ons voedsel, van intense smaakbeleving en van ontmoetingen in de natuur. De gaard is in mijn ogen dan ook het het decor van een doorlopende voorstelling, een land art performance."

Grid

De bomen in de gaard zijn geplant in een strak grid. Bregman zeist samen met het publiek cirkels in het gras van de gaard. Het gezeiste gras komt op ambachtelijke hooiruiters, gemaakt uit lokaal gekapt hout. De ruiters staan op de opengevallen plekken in het grid. Zo ontstaat een levende beeldentuin. De bomen komen op een sokkel te staan; de hooiruiters zijn sculpturen van kruiden en hooi. "Waar de gaard het decor is, waarin het publiek zich participatief beweegt en daarmee ook acteurs worden, ben ik een meespelende regisseur", zegt Jos over de rol die hij pakt in het kunstwerk van de natuur.

Tegenwicht

Als deel van het natuurgebied De Steendert, en ook als mooi, groen tegenwicht voor de nabijgelegen, uitgestrekte Estse kassencomplexen straalt de gaard een bijzonder gevoel van eigenheid uit. "Je beleeft dat karakter makkelijk als je er bent. De gaard verdient een plek in onze maatschappij. Voor de gaard is onmogelijk om zichzelf te bedruipen door de verkoop van noten; daarvoor is de plek te afgelegen en is het onderhoud te intensief", aldus de kunstenaar.

Kaartjes

Bij het nieuwe bestaansrecht van de gaard hoort de verkoop van kaartjes van 10, 20 en 40 euro. Als introductie zijn bij de kaartjes van 40 euro vier kilo walnoten van de gaard inbegrepen. ''Een kaartje maakt je deel van mijn performance, maar het is geen soort van recht op toegang tot de grond of 't recht op noten rapen."

Staatsbosbeheer is eigenaar van de grond en als je je houdt aan de regels mag je er gewoon wandelen. Jos is de pachter van de notengaard. Hij vraagt het publiek om hulp bij het onderhoud en de oogst op De Karnheuvel. "Ze moeten dan wel mijn aanwijzingen als regisseur opvolgen. Die geef ik via de app-groep. Het is al met al een innovatieve kunstvorm met een statement." Jos' ogen twinkelen als hij zegt dat ie er zin in heeft. "Ik kijk enorm uit naar de opening. Spannend."

Meer berichten