Alle mannelijke leden van Rotary Club Geldermalsen-Waalkant zijn gelukkig met inbreng van de vrouwelijke leden.
Alle mannelijke leden van Rotary Club Geldermalsen-Waalkant zijn gelukkig met inbreng van de vrouwelijke leden. (Foto: )

Dames in Rotary was discussiepunt

De Rotary is wereldwijd de oudste organisatie van serviceclubs. De Rotary opgericht in Chicago door Paul Harris in 1905. Het waren jaren dat zakenmannen zich zorgen maakten om de onverschilligheid in de menselijke verhoudingen. Harris wilde de problemen bespreken met gelijkgestemden. Gesprekken met hen is de basis van Rotary. Vertegenwoordigers uit alle beroepsgroepen komen wekelijks bij elkaar om te werken aan het dienstideaal, elkaar te steunen op verschillende manieren en dat te laten uitstralen op hun medemens.

Door Cees Hoogteyling

Geldermalsen - De idealen van Rotary verspreidde zich als een olievlek over de wereld. Belangrijk is steeds geweest, diensten te verlenen waarbij eigen belangen op de achtergrond staan. Goede onderlinge verstandhoudingen, vriendschap, persoonlijke inzet, er samen zijn voor de gemeenschap. De algemene indruk van de Rotary is, dat het een samenstelling is van oude mannen in een grijs pak, sigaar en een goed glas wijn. Daarvan is niets meer te vinden. Op 17 oktober 1950 werd in het toenmalige Hotel Carabain aan de Rijksstraatweg in Geldermalsen besloten de Rotaryclub Geldermalsen op te richten.

Dames in Rotary

De Rotary Geldermalsen maakt deel uit van alle Rotaryclubs in Nederland. Religie of politiek, is geen discussie punt. Wel kwamen de tongen los toen veel jongere Rotaryleden 'dames in de Rotary', ter tafel brachten. Ook in Geldermalsen kwam die discussie op gang. Cees Veldhuizen: "Ik ben opgegroeid in een Rotaryfamilie en heb de discussie helemaal meegekregen. Laat ik duidelijk zijn, ik zou geen Rotary-lid meer willen zonder vrouwen. De discussie in het verleden is op een prettige manier verlopen. Contacten met onze moederclub zijn na de oprichting van onze Rotary Club Geldermalsen-Waalkant in januari 1997 goed gebleven." In Schenkerij De Beurs maakten we een bijeenkomst mee. De Rotary Geldermalsen-Waalkant heeft 24 leden, waarvan de helft bestaat uit dames. Dit jaar is het voorzitterschap in handen van Michael Grefkens. Hij vertelt ons geen lid van een Rotary te willen zijn als er geen dames lid mogen zijn. Michael: "De dames houden de vereniging in evenwicht. We zijn allemaal gelijkwaardig. Wij hebben ieder jaar een andere voorzitter. Afwisselend man of vrouw. Iedereen heeft zijn eigen verantwoording, waardoor de taken ook verdeeld zijn." Na een rondje dagelijkse problemen, mooie en minder mooie te hebben aangehoord, worden de aanwezigen aan ons voorgesteld. Het is een samenstelling van leden, met een grote verscheidenheid aan kennis. Aan tafel: een fruitteler, vertegenwoordiger, onderwijs, agrariër, projectleiders, slager en dames met een eigenbedrijf. De omgang met elkaar voelt als een warme deken. We horen over de acties die door de Rotary Club Geldermalsen-Waalkant georganiseerd of steun aan wordt gegeven. Opbrengsten daarvan gaan naar sociale instanties. Informatie over Rotary Club Geldermalsen-Waalkant: info@rcgeldermalsenwaalkant.nl

Meer berichten