TV-Gelderland kwam opnames maken van de restauratie en sprak ook met de nazaten van de familie (in het midden Adriaan en Wouter)
TV-Gelderland kwam opnames maken van de restauratie en sprak ook met de nazaten van de familie (in het midden Adriaan en Wouter) (Foto: )

Nazaat neemt kijkje bij graf voorvader

Begraafplaats Ter Navolging aan de Lingedijk is de op twee na oudste begraafplaats van Nederland die buiten het stadscentrum gesitueerd was. De begraafplaats stamt uit 1786 en is een Rijksmonument. Op dit moment wordt een oude grafkelder van een belangrijke Tielse familie gerestaureerd.

Door Marjon de Lange

Tiel - Het gaat om het familiegraf van de familie Van Lidth-de Jeude. Twee nazaten van de familie zijn op de begraafplaats aanwezig om het restauratiewerk te bekijken. Pierre van der Schaaf van de Stichting Ter Navolging vertelt dat zij sinds eind vorige eeuw actief zijn met het onderhoud van de begraafplaats. "De grafkelder van de familie Van Lidth-de Jeude is de laatste van de grote grafkelders die gerestaureerd moet worden. De Tielse steenhouder Van Luijn houdt zich hier actief mee bezig."

Vrijwilligerswerk

De oude begraafplaats is een Rijksmonument, er mogen geen graven meer geruimd worden. Het meeste werk wordt door vrijwilligers gedaan. De monumentenwacht en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed kijken mee voor hulp en adviezen. Steenhouder Van Luijn laat wat eerdere resultaten van het goede werk van hem en zijn broer zien. "We repareren, herstellen en restaureren", vertelt hij. "Daarnaast helpen we de Stichting ook als vrijwilligers op dagen zoals NL-doet. Het familiegraf van Van Lidth-de Jeude is geschiedkundig interessant, de stenen hebben namelijk ooit in de Sint Maartenskerk gelegen. Ze stammen uit de 16e eeuw en zijn toen dus al her-gebruikt. Ze zijn pas in de 18e eeuw naar deze begraafplaats gekomen." De conditie van de kelder uit 1860 blijkt erg slecht, de grafplaten zijn stuk door puntsbelasting en invloeden van het klimaat zoals vocht en kou.

Minister

Van Lidth-de Jeude is een bekende naam in Tiel, de familie is belangrijk voor Tiel geweest. Zij brachten edellieden, bestuurders en burgemeesters voort maar hadden ook hoge functies in het leger. Onder hen zijn rechtsgeleerden, directeuren en ingenieurs. Jonkheer Ingenieur Otto Adriaan van Lidth de Jeude, geboren te Tiel op 7 juli 1881 was Minister van Waterstaat in 1936. Hij maakte als minister van Oorlog in 1942 deel uit van de Nederlandse Regering in ballingschap (Kabinet Gerbrandy in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog). Zijn kleinzoon Adriaan is samen met zijn neef Wouter aanwezig op de begraafplaats. Adriaan heeft een beschrijving van 22 van hun voorouders die op Ter Navolging rusten met daarbij een korte levensloop per persoon.

Voor een graf onder handen genomen wordt neemt de stichting altijd contact op met de familie. Wouter van Lidth-de Jeude woont nog in Tiel. Hij vertelt dat de familie iedere vijf jaar een reünie houdt. Volgend jaar wordt deze in Tiel gehouden. De beide neven maken plannen om dan met de hele familie de begraafplaats te bezoeken.

De restauratie zal waarschijnlijk voor de komende winter nog gereed zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden