Peter de Haan laat trots zien de ruimte  waar de vissers kunnen vissen in de Waal langs de dijk bij Opijnen.
Peter de Haan laat trots zien de ruimte waar de vissers kunnen vissen in de Waal langs de dijk bij Opijnen. (Foto: )

Vissen in de Waal bij Opijnen alleen mogelijk voor leden

De kwaliteit van het water in de Waal heeft tot gevolg dat er steeds meer vis in de rivier terug keert. Steeds meer visser willen dan ook vissen in de Waal. Dat is niet overal toegestaan, omdat water verpacht is aan beroepsvissers. De HSV de Put uit Opijnen is met de vergunninghouder een machtiging aangegaan, om over een deel van twee kilometer nabij Opijnen in de Waal te mogen vissen.

Door Cees Hoogteyling

Opijnen - Een beroepsvisser uit Werkendam heeft het zakelijkrecht verworven om op grote delen van de Waal te mogen vissen. Vissers die in de rivieren willen vissen moeten in het bezit zijn van een vis-pas. Sportvisserij Nederland heeft in samenwerking met federaties de vrije wateren in kaart gebracht.

Aan het vissen in de Waal was begin september een einde gekomen omdat de visser die de rechten had dit niet meer toestond. De reden daarvan was dat regelmatig de netten, die door de visser waren uitgezet, werden vernield. De vis werd door onbekenden uit de netten gehaald en de netten vernield.

Het niet meer vissen in de Waal, zou een doodsteek zijn voor de Hengelsport Vereniging Opijnen. De vereniging heeft als viswater de kleiputten van de voormalige steenovens in Opijnen en Hurwenen, maar dat is vissen met een hengeltje. Vissen in de Waal is meer sport.

Secretaris Peter de Haan: "Als bestuur zijn we in gesprek gegaan met de vergunninghouder. We hebben van hen een machtiging gekregen dat leden van onze vereniging er mogen vissen. Wij hebben de taak op ons genomen dat we toezicht zullen houden als er netten zijn uitgezet. De beroepsvisser zet de netten veelal uit voor onderzoek, dit in samenwerking met Wageningen. Dit om te zien hoe de visstand verloopt. Er is zelfs een parkeerplaatsje voor de auto. Dit is een geweldige opsteker voor onze vereniging. We kunnen weer een viscompetitie organiseren."

Peter de Haan neemt ons mee naar de dijk om te laten zien dat het stuk waar de leden van De Put mogen vissen een geweldig stuk rivier is. Zo van de dijk naar het water, zonder door de uiterwaarden te lopen. Door het schone water is de visstand enorm toegenomen. Niet alleen in aantal maar ook in soorten. Snoekbaars, paling, meerval en zelfs de zalm is terug. Voorwaarden is wel dat de gevangen vis wordt teruggezet.

Per visser mogen er slechts twee snoekbaarzen per dag worden meegenomen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden