Cees de Jong, molenaar van molen De Vrijheid in Beesd en tevens molenaar in Buren en Gorinchem hoopt op een grondige restauratie.
Cees de Jong, molenaar van molen De Vrijheid in Beesd en tevens molenaar in Buren en Gorinchem hoopt op een grondige restauratie. (Foto: Evert Scheffer)

'Deze molen verdient een restauratie'

''Vanaf vandaag kan iedereen een bijdrage leveren aan een belangrijke restauratie van een gedeelte van molen De Vrijheid in Beesd. Kruip achter de pc of telefoon en geef de Beesdse molen op www.molenprijs.nl/de vrijheid uw stem. 'De Vrijheid moét blijven draaien. Iedereen die een stem op deze molen uitbrengt kan daar een wezenlijk verschil in maken.''

Door Evert Scheffer

BEESD - Deze oproep doet Cees de Jong, de molenaar van Molen de Vrijheid in Beesd en tevens molenaar van molen De Prins van Oranje in Buren. Daarnaast is hij ook intensief betrokken bij de molen Nooit Volmaakt in Gorinchem.

De voeghouten waar de kap van de molen in Beesd op rust, zijn erg slecht en dienen vervangen te worden. Gebeurt dat niet, dan komt de molen stil te staan. En voor een molen betekent stilstand in volle vaart achteruitgang. ''Dat is toch het laatste wat we willen'', zegt de energieke molenaar, die elke seconde vrije tijd in één van de drie molens steekt waar hij betrokken is. ''Omdat de voeghouten (de constructie) op zijn, verzakt de kap van de molen, wat grote gevolgen heeft. De Vrijheid moet maalvaardig blijven, moet als educatief project minstens weer de volgende eeuw in én moet vanuit cultuur historisch oogpunt bewaard blijven.''

En dat is precies het doel van het projectplan dat Cees de Jong heeft geschreven en ingezonden. Daar heeft hij stemmen voor nodig, die kunnen leiden tot het winnen van de Molenprijs......

Eén van de drie

De Molenprijs is een initiatief van Vereniging De Hollandsche Molen die wordt ondersteund door de BankGiro Loterij.

Het publiek stemt op één van de drie molens die door een vakjury zijn geselecteerd. Het projectplan met de meeste stemmen wint de hoofdprijs ter waarde van 75.000 euro.

Daarnaast wordt er nog een bedrag verdeeld onder de twee andere genomineerden die niet de hoofdprijs winnen. Iedere stem levert de genomineerde projecten 1 euro op.

Maximaal wordt 10.000 euro uitgekeerd aan deze projecten. Molenaar De Jong neemt het in deze 'wedstrijd' op tegen molen De Lelie in Puttershoek (waar een kelder moet worden gerenoveerd) en molen De Ster in Rotterdam (waar de fundering moet worden hersteld en een bezoekerscentrum moet komen). Eén van deze drie door een vakjury gekozen projecten, gaat die 75.000 euro dus winnen.

Geen lapwerk

''Als we niet fatsoenlijk kunnen restaureren, wat veel geld kost dat er nu niet is, moeten we aan de gang met lapwerk'', zegt molenaar Cees de Jong. ''En daar wordt het allemaal alleen maar slechter van. In twee en een halve week vanaf nu, moéten we minstens tienduizend stemmen hebben. Dan zijn we de beoogd winnaar van de 75.000 euro. Samen kunnen we dus een belangrijk monument in de Betuwe redden.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden