De zwarte populier staat, eenzaam, maar beeldbepalend aan de voet van de dijk.
De zwarte populier staat, eenzaam, maar beeldbepalend aan de voet van de dijk. (Foto: )

Zwarte populier aan Waaldijk genomineerd voor Boom van het Jaar

De Zwarte populier aan de Waaldijk in Opijnen genomineerd voor de verkiezing van de Boom van het Jaar 2019. Uit 148 inzendingen heeft de jury de zwarte populier genomineerd als inzending van de Provincie Gelderland. De zwarte populier maakt hiermee kans om de Nederlandse inzending te worden voor de Europese Boom van het Jaar verkiezing.

Opijnen - De verkiezing van de Nederlandse Boom van het Jaar wordt georganiseerd door SBNL Natuurfonds om het belang van bomen en de bijzondere, vaak historische en emotionele, verhalen van de bomen onder de aandacht van het publiek te brengen. Stemmen kan tot 16 oktober, 12.00 uur, via www.deboomvanhetjaar.nl.

Aan de Waaldijk in Opijnen staat een 112-jarige, zeldzame en kerngezonde inheemse zwarte populier. Na het hoogwater in 1995 moest de dijk worden versterkt. Bij die operatie zijn veel bomen en dijkhuisjes gesloopt. Dankzij een goed gesprek bleef de populier gespaard. Maar opnieuw dreigt kap omdat de dijk weer versterkt wordt.

De zwarte populier is ingezonden door Marrigje Scheurwater. Haar vader plantte deze boom als zeven jarig jongetje en vertelde haar dat je van deze 'goeie klompenboom', slijtvaste klompen kon maken. De populier maakte deel uit van een windsingel, bestaande uit elzen, knotwilgen, wilde roos en oude Betuwse boerenerven met hoogstamboomgaarden. Nu staat hij, eenzaam, maar beeldbepalend aan de voet van de dijk.

De zwarte populier wordt vaak genoemd in de Griekse mythologie en speelt een rol in de Germaanse en Romeinse godenverhalen. In de middeleeuwen vergaderden heksen in hun kruin en in de vorige eeuw werden 'peppels' geplant als bruidsschat bij de geboorte van een dochter.

Deze monumentale boom, volgens de website zwartepopulier.nl die samengesteld is door de bewoners, staat symbool voor alle prachtige oude bomen die tijdens de vorige dijkversterking zijn gekapt en waar niets voor terug geplant mocht worden. Tevens is hij symbool voor het samengaan van de natuur, landschap en cultuurhistorie. Op het smalste stukje grond tussen dijk en straat kijkt hij uit op een nog compleet boerenerf met een hoogstamfruitboomgaard. Een prachtige unieke boom die nu bedreigd wordt in zijn bestaan. Help de bewoners het Waterschap te overtuigen deze boom te behouden en breng uw stem uit op de Zwarte Populier.

De provinciale boom met de meeste stemmen wordt op 17 oktober bekend gemaakt en daarmee gekozen tot de Nederlandse Boom van het Jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden