De Deilse wielrenner en aanstaande neoprof Thymen Arensman alert koersend tijdens de Tour de l'Avenir. (Foto: Lizzie Haumesser)
De Deilse wielrenner en aanstaande neoprof Thymen Arensman alert koersend tijdens de Tour de l'Avenir. (Foto: Lizzie Haumesser) (Foto: )

Sunweb lijft wielertalent uit Deil in

Hij moet nog even geduld hebben, maar vanaf 1 juli 2020 rijdt de talentvolle, Deilse wielrenner Thymen Arensman (19) met een heus profcontract voor Team Sunweb. "Ik ben één van de jongste renners in de ploeg."

Door Arno voor de Poorte

Deil - Thymen is zichtbaar blij met deze schitterende droomstap. Hij straalt van oor tot oor als hij vertelt dat hij vanaf 1 juli 2020 gaat rijden voor Team Sunweb. "Dit is een UCI Worldtour Team, de Champions League van het wielrennen. Ik heb een contract van tweeënhalf jaar getekend. Dat is best lang voor een eerstejaars beroepsrenner." Normaal tekenen neoprofs een contract voor twee jaar. Dat is verplicht. Omdat Thymen pas halverwege volgend jaar instroomt hebben ze voor deze lengte gekozen. Hij vertelt dat Sunweb hem al volgt sinds hij de tweede plaats bemachtigde in de Tour de l'Ávenir van vorig jaar. "Dat heeft bij velen de ogen geopend voor wat ik in mijn mars heb. Het is wel de bedoeling dat ik de resterende periode bij SEG mooie uitslagen blijf rijden." Op dit moment herstelt Thymen van een zwaar gekneusde schouder die hij opgelopen heeft in de zesde etappe van de Tour de l'Avenir van dit jaar. "Ik ben tegen het asfalt gesmakt en heb nog dertig kilometer met heel veel pijn doorgereden. Ik had geen power meer en op een gegeven een achterstand van tien minuten op de rest. Toen heb ik besloten om af te stappen; doorrijden op die manier was zinloos en zou nog meer schade aangericht hebben."

Vooruitgang

Thymen gaat er goed op vooruit. In trainingsfaciliteiten, materiaal en zeker op het financiële vlak. "Dat mag ook wel", zegt hij. "Het is logisch, want je moet ervan uitgaan de je vijftien jaar als prof rondrijdt in het peloton. Dan moet je het voor de rest van je leven in principe verdiend hebben." Hij blijft overigens gewoon zijn studie geschiedenis volgen aan de Universiteit Utrecht. "Ik wil graag mijn bachelor halen." Thymen is tevreden over de progressie die hij heeft geboekt in het jaar dat hij voor de SEG-Academy rijdt. "Dit is supergoed voor mijn ontwikkeling geweest. SEG is een vorm van wielrenmakelaardij. Daarom steken ze zo veel energie in jonge renners." De aanstaande neoprof is naar Sunweb gehaald als exponent van de nieuwe generatie. Door het vertrek van Tom Dumoulin ontstond er een gat. "De ploegleiding ziet in mij een toekomstige klassementsrenner. In het begin mag ik mijn mogelijkheden uitknobbelen in de grote rondes en de zwaardere koersen. Het plan is dat ik mezelf ga ontdekken, ontwikkelen en verbeteren. Voorlopig staat er geen druk op." De sterke kanten van Thymen zijn dat hij snel herstelt, een goede klimmer is en een prima tijdrit kan afleveren. Dé ingrediënten voor een complete ronderenner. "Een proloog gaat me redelijk af, maar dat is iets voor specialisten. Als ik daar op train, bouw ik te veel spiermassa op. Dat beperkt me in de bergen." In 2020 start de Vuelta in Utrecht, de stad waar Thymen studeert. "Daar starten zou ik heel gaaf vinden."

Meer berichten