De voetballende tweeling van ASH. Keeper Jesse Bambacht keert in de uiterste hoek het schot van tweelingzus Carlijn. (Foto: Arno voor de Poorte)
De voetballende tweeling van ASH. Keeper Jesse Bambacht keert in de uiterste hoek het schot van tweelingzus Carlijn. (Foto: Arno voor de Poorte) (Foto: )

Het loopwonder en de penaltykiller

Tweelingen hebben vaak dezelfde hobby's. Dat geldt ook voor de Hellouwse Jesse en Carlijn Bambacht (13). Met dit verschil dat Carlijn de voetbalster is van de twee en Jesse de keeper.

Door Arno voor de Poorte

Hellouw - Het gezin en de hele familie Bambacht spreekt, ademt en leeft voetbal. A.S.H. is hun club. Tweeling Jesse en Carlijn verdedigen de kleuren van A.S.H. met trots. Jesse is de doelman bij de jongens onder de vijftien jaar. Carlijn is ooit op de rechtsbackpositie begonnen en is nu bijna overal inzetbaar behalve op doel. "Dat doet de rest van de familie al. Ik onderscheid me juist als veldspeelster." Ze heeft gewisseld tussen gymnastiek en voetbal, maar uiteindelijk voor het balspel gekozen, omdat ze haar team van de meiden onder de zeventien jaar heel fijn vindt. "En omdat de leiding altijd klaar staat voor ons. Die zijn al betrokken bij ons sinds er meidenvoetbal is bij A.S.H.." Jesse vindt de spanning van het winnen of verliezen mooi aan de sport. "Ik zou met mijn teamgenoten graag doorgroeien naar het hoogst haalbare. Ajax zou mooi zijn. Als dat niet doorgaat, dan blijft het A.S.H.. Dat begint ook met een A," lacht Jesse. Carlijn heeft veel loopvermogen, een hard schot en is multi-inzetbaar. Jesse is een echte penaltykiller. "Ik houd ongeveer zeventig procent van de op mij genomen strafschoppen tegen." Carlijn laat het nemen van penalty's liever aan één van haar teamgenootjes over. "Ik schiet ze altijd te hoog in. Op het moment dat ik afvuur, leun ik steevast te veel naar achteren. Dan lepel ik de bal hoog over." Ze trainen er wel veel op en hebben de afspraak dat wie de meeste ballen er tijdens de training inschiet ook in de wedstrijd mag aanleggen vanaf elf meter. Jesse zegt dat hij als keeper ook vaak penalty's neemt. "De meeste vliegen er gewoon in." Het leukst aan het keepersambacht vindt Jesse 'het zweven door de lucht'. "Mijn trainers plagen me wel eens dat ik te veel showduiken maak. Mooie reddingen maken is wat mij drijft. En ik leer steeds beter de bal uit mij handen te schieten bij de spelhervatting. Verder doe ik actief mee met het team en ben ik al heel goed in staat om mijn teamgenoten van achteruit te coachen."

Voorbeeld

Carlijn zegt dat ze geen echt voorbeeld heeft. Wel ziet ze Lieke Martens en Sharida Spitze graag voetballen. "Lieke is een echte teamspeelster. Sharida is een echte powervoetbalster. Die speelt lekker fel en durft goed tackles in te zetten. Dat zou ik ook graag willen." Waar Jesse zijn ambitie niet onder stoelen of banken steekt, is Carlijn een stukje bescheidener. "Eerst maar eens kampioen worden met de meiden. We zijn tot nu toe iedere keer als tweede geëindigd. Daar willen we verandering in brengen." Jesse is erg gecharmeerd van de keeperskunsten van Jasper Cillisen. Maar het is zijn oom, de levende keeperslegende Toby Bambacht, die hem stimuleerde om als doelverdediger te gaan spelen. "Hij zei: 'Jij moet mijn opvolger worden.' "Dat is met mijn astma ook beter te doen."

Meer berichten