Oogstdag in Ophemert trekt jaarlijks veel publiek
Oogstdag in Ophemert trekt jaarlijks veel publiek (Foto: )

Oogstdagin Ophemert 24 augustus

Ophemert - De jaarlijkse historische Oogstdag van de Betuwse Historische Tractoren Club (BHTC) is vanwege het regenachtige weer een weekje verzet. Het evenement vindt nu in plaats op zaterdag 24 augustus (in plaats van 17 augustus). Op het terrein aan de Molenstraat in Ophemert wordt dan getoond hoe in vroegere tijden graan en aardappels geoogst werden, zowel met handgereedschap, met paardenkrachten als met historische tractoren en werktuigen.

Tijdens de Oogstdag is onder andere te zien hoe vroeger het land werd bewerkt met paard en ploeg, hoe de graankorrels met de hand gezaaid werden en ook hoe het graan weer handmatig met een zeis of sikkel geoogst werd. Later werden deze werkzaamheden gedaan door machines die door tractoren werden voortbewogen, zoals een dorskast en een zelfbinder. Ook deze tractoren en machines worden tijdens de Oogstdag gedemonstreerd. De gerooide aardappels kunt u vers van het land kopen op deze dag!

Voor de kinderen is er van alles te zien en te doen. Ze kunnen koekjes bakken van zelf gemalen meel en er zijn kleine trekkertjes waarop ze rond kunnen rijden. Ook is er een kleine kinderboerderij waar de kinderen de aanwezige beesten kunnen aaien en knuffelen.
Daarnaast zijn er diverse marktkraampjes, oude ambachten zoals een mandenvlechter en een touwslager en een door paarden voort getrokken Pipowagen. Ook aan de inwendige mens is gedacht: er zijn diverse hapjes en drankjes te verkrijgen, zoals broodjes hamburger, saté en ter plekke gebakken poffertjes.

Locatie: Molenstraat in Ophemert (tegenover huisnummer 34). De entree is gratis. Publiek is welkom op zaterdag 24 augustus van 10.00 tot 17.00 uur. 

www.bhtc.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden