Jans losse trekker is soms een week lang zijn thuis en werkplek. "De cabine is daarom van alle gemakken voorzien, tot leren bekleding aan toe."
Jans losse trekker is soms een week lang zijn thuis en werkplek. "De cabine is daarom van alle gemakken voorzien, tot leren bekleding aan toe." (Foto: Karel van Koppen)

Tweede plaats voor trucker Jan Zondag

Door Karel van Koppen

Het begon als grapje van zijn vrouw

"Dat wordt poetsen!" plaagden de collega's van Jan Zondag toen zij hoorden dat lezers van Truckstar zijn trekker hadden genomineerd als één van de drie mooiste van Nederland. Dat poetsen is beloond. Dit weekend, tijdens het Truckstar Festival in Assen, behaalde Jan's wagen de tweede plaats in de categorie 'Losse trekkers'.

Geldermalsen - Jan Zondag (40) is al vrachtwagenchauffeur vanaf zijn 21ste. De laatste 7 jaar is hij zelfstandig ondernemer. Vooral dat hij onafhankelijk is, vindt Jan daarin aantrekkelijk. De meeste opdrachten komen van Transportonderneming DKJ uit Dordrecht. Jan haalt met zijn trekker de ingeladen trailer op en gaat op pad. In 9 van de 10 gevallen gaat het om ritten op Noorwegen. "Tot in het hoge noorden toe. Ik vind rijden in Noorwegen een uitdaging. Smalle, bochtige wegen. Tot zelfs in de zomer sneeuw in de bergen. En je komt nog eens ergens." Want vaak gaat het om materialen voor de olie-industrie die op afgelegen plekken moeten worden bezorgd.

Voor zijn trekker, "Een DAF natuurlijk. Onze Nederlandse trots", is Jan naar Verspui in Hoornaar gestapt. De wagen is geschikt voor zwaar transport en uitzonderlijk vervoer. De tank kan 1300 liter brandstof hebben. Het standaardmodel is helemaal opgetuigd voor de lange ritten door Noorwegen. Voorop de trekker bijvoorbeeld is een zwaar hekwerk geplaatst vanwege mogelijke aanrijdingen met dieren die op de weg lopen. "Onmisbaar In Noorwegen." volgens Jan. Net als de automatisch plaatsbare sneeuwkettingen. Een rit naar Noorwegen betekent dat Jan al gauw een week onderweg is. Daarom heeft Jan gezorgd dat zijn 'werkplek' van alle gemakken is voorzien. Koelkast en bed zitten standaard in de DAF, maar Jan heeft de cabine laten voorzien van leren bekleding en achterop de trekker is kastruimte aangebracht. Voor persoonlijke spullen, reserveonderdelen en overige benodigdheden voor de trekker. De wit-blauwe buitenkant was een lastige. "Maar Bronk uit Beusichem kon die spuitklus klaren."

Jans vrouw Daniëlle vond het resultaat zo mooi, dat zij de trekker aanmeldde voor het fotojaarboek van Truckstar. "Leuk voor later." dacht zij. Maar "Ik had er niet bij stilgestaan dat lezers van het jaarboek kunnen stemmen op de trucks die zij het mooiste vinden." Jan's truck werd één van de drie genomineerden in de categorie 'Losse trekkers'. Een van de twee andere genomineerden bleek iemand die ook rijdt voor DKJ.

Vanwege zijn nominatie was Jan dit weekend in plaats van op Hockenheim voor de Formule 1-races op het TT-circuit in Assen voor het Truckstar-festival. Ruim 70.000 bezoekers kwamen dit jaar af op de 2200 vrachtwagens en op de gezelligheid. Zij hadden geen invloed meer op de eindscore. Die werd bepaald door een vakjury uit de truckerswereld.

Jan is supertrots op zijn uitverkiezing. Maar zijn trekker blijft voor hem 'een stuk gereedschap'. Een mooi stuk gereedschap. Dat wel.

Meer berichten