Arina van Leenen toont trots wijnvaten die bekroond zijn met Medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen.(Foto Michel Plass)
Arina van Leenen toont trots wijnvaten die bekroond zijn met Medailles van de Wijnkeuring van de Lage Landen.(Foto Michel Plass)

Boomgaard biedt meer dan wijn

Door Michel Plass

Bruisend Betuws Wijndomein

De Betuwe kenmerkt zich van oudsher door fruitteelt. Ieder jaar trekt de Bloesemtocht tienduizenden wandelaars die de fruitbomen in bloei komen bewonderen. Een portret van een bijzonder fruitbedrijf, het Betuws Wijndomein van Arina van Leenen en Diederik Beker.

ERICHEM - De passie spat van Arina van Leenen af als ze begint te praten over druiven, wijn, cider en allerlei andere producten die rechtstreeks van het Betuws Wijndomein in Erichem komen. De prachtige zes maanden oude dochter Jasmijn volgt met haar ogen moeder en lacht veel. ''Het was wel spannend hoe het zou zijn met zo'n kleintje en het bedrijf, maar eigenlijk gaat het vanzelf'', vertelt ze.
Haar vriend Diederik plantte in 2004 de eerste druivenstokken. Van Leenen was nog niet in beeld. Diederik was op zoek naar een toekomstbestendige teelt. Geen graan en suikerbieten. Bewust koos hij voor rassen die minder zonne-uren en minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben. ''We streven er naar om alles maximaal milieuvriendelijk te doen, maar zijn niet biologisch. Maar ja, dat zegt ook niet alles. Neem bijvoorbeeld wijn uit chili. Dat moet duizenden kilometers vervoerd worden en wie weet precies wat er in Chili door de wijn gaat..?''

Na een opleiding marketing en communicatie haalde Arina in Italie aan de universiteit voor gastronomie haar bul. Eten, drinken en alles wat daarbij hoort fascineert de Erichemse. Ze legt uit: ''Waarom eten mensen op een bepaalde manier. Waarom verschilt dat per land. Welke invloed heeft smaak. Wat is smaak? Daar gaat die opleiding over. En van koken houd ik sowieso.''

In 2013 ging Arina samenwerken met Diederik. Het werd snel een een relatie. Voor het bedrijf een gouden koppel. ''Diederik is heel precies en nauwkeurig. Bijna op het autistische af. Ik denk dat er geen boomgaard zulke rechte rijen heeft als wij. En ik ben meer van het creatieve. En de marketing en communicatie'', zegt ze lachend.

De wijnboerin is zichtbaar trots op alle producten die van het bedrijf komen. ''We hebben 14 verschillende soorten druiven op 7 hectare wijngaard. Zeventig procent is wit en de rest is rood. Tijdens de oogst komen er gelukkig vrijwilligers helpen. Dan worden de druiven van de steeltjes gehaald en gaan ze in de pers. Uiteindelijk hebben we allerlei wijnsoorten.'' In Nederland worden 500 miljoen flessen wijn geconsumeerd. Daarvan zijn er 1,1 miljoen uit Nederland. Jaarlijks produceert Betuws Wijndomein daarvan ongeveer 25.000 flessen. Twintig jaar geleden lag de verhouding volledig anders. Druiventeelt heeft toekomst. ''Maar met alleen wijnbouw is zo'n bedrijf moeilijk rendabel te houden. Daarom organiseren we regelmatig workshops, wijnproeverijen en andere culinaire activiteiten. En op ons terrein kunnen mensen een feest of trouwerij houden.'' Betuws Wijndomein biedt op een prachtige locatie volop mogelijkheden. Zo is er een wandelroute door de boomgaarden.

www.betuwswijndomein.nl

Meer berichten