De inloopavond trok inwoners uit het dorp Geldermalsen maar ook andere dorpen waren benieuwd hoe het plan er uit komt te zien. Wethouder Hartman luistert naar de argumenten.
De inloopavond trok inwoners uit het dorp Geldermalsen maar ook andere dorpen waren benieuwd hoe het plan er uit komt te zien. Wethouder Hartman luistert naar de argumenten. (Foto: )

Mooi plan, wel zorgen over onderhoud

De oeverzone Linge bij het centrum te betrekken, wordt enthousiast ontvangen. Het geheel betekent een verfraaiing voor West Betuwe als de Jachthaven Achter 't Veer, het Lingepark en de Heemtuin over geruime tijd zijn heringericht. Een geslaagde inloopavond.

Door Cees Hoogteyling

Geldermalsen - Bezoekers die nog vragen hadden lieten zich door de wethouders en projectcoördinator Adrie Preesman, voorlichten. Bezoeker Gerrit Janssen: "Het grote voordeel is dat dit project vooraf met de betrokken vereniging is doorgesproken. Door als gemeente zo te werken krijg je draagvlak en voorkom je lange procedures."

Het fruitdorp aan de Linge krijgt met de herinrichting van het gebied een forse meerwaarde. Niet alleen voor de toerist, ook de inwoners denken meer gebruik te gaan maken van het gebied. Voor de Heemtuin, het Lingepark en de Jachthaven Achter 't Veer is één gebiedsvisie gemaakt. Het is de bedoeling dat er straks een wandeling kan worden gemaakt naar het nieuwe station. Bij de jachthaven zal de kantine worden verplaats naar de andere zijde. Het hekwerk verdwijnt en maakt plaats voor een wandelboulevard.

De indeling van de haven wordt veranderd. In het park zal ruimte komen voor een horecagelegenheid. Van wethouder Ed Goossens vernamen we dat van de zijde van de horeca er veel belangstelling voor is. Het park zal zeker een meerwaarde krijgen en voor meerdere evenementen geschikt worden. Wat betreft de horeca in het park, daarvoor moet de raad en college de spelregels nog vaststellen. Burgerraadslid (CU) Anne van Rossum: "Geweldig plan. Persoonlijk hoop ik dat de verbinding tussen jachthaven en dorpskern werkt zoals iedereen verwacht. De kern van het dorp kan alleen maar sterker worden."

Kosten

Blij met de grote opkomst en de positieve geluiden is voorzitter van de jachthaven Piet Vastenhout. Hij mag veel complimenten in ontvangst nemen. Toch tegenover ons zegt hij het volgende: "Blij, dat ben ik natuurlijk. We hebben in goed overleg met de gemeente de afgelopen jaren het plan besproken. Wij als vereniging moeten er alles aan doen om straks de kosten in de hand te houden. We hebben het begroot en in de loop der jaren is het duurder geworden. Ik heb het volste vertrouwen dat het goed komt."

Voor projectleider Preesman komt het plan nu ter inzage en hij verwacht niet dat er veel problemen zijn. In de loop van volgend jaar kan er een begin worden gemaakt met de veranderingen in en rond de haven. Het gehele project zal eind 1921 mogelijk afgerond zijn.

Meer berichten