Drie generaties Hellouwse bezorgsters van Weekblad West Betuwe. V.l.n.r.: Dominique, Marieke en Wouterina. (foto: Arno voor de Poorte)
Drie generaties Hellouwse bezorgsters van Weekblad West Betuwe. V.l.n.r.: Dominique, Marieke en Wouterina. (foto: Arno voor de Poorte) (Foto: )

'We maken er steeds een feestje van'

In Hellouw moet het raar lopen als je daar het Weekblad West Betuwe niet iedere week op je mat krijgt. Wel drie bezorgsters ontfermen zich over de wijk 'Zuid'. Het zijn oma, moeder en dochter Bambacht. "We doen het met zijn drieën."

Door Arno voor de Poorte

Hellouw - Drie generaties zorgen er in het fraaie, maar door een groot buitengebied omgeven Hellouw voor de bezorging van Weekblad West Betuwe. Dominique Bambacht (15) vertelt dat zij ermee is begonnen toen ze in de eerste klas van VMBO- Kader zat. "Omdat het toen dertig graden was buiten bood oma Wouterina (65) me aan om te helpen, zodat ik eerder klaar zou zijn met mijn wijk. Zij deed de dijk en de Buiensteeg."

Moeder Marieke (39) begon ook snel haar steentje bij te dragen. Zij zag haar kans schoon om 'de sportschool over te kunnen slaan'. "Ik werk als ambulante kapster en dat valt heel goed te combineren met het helpen om de kranten in alle brievenbussen te stoppen. Ik maak daar een wedstrijdje met mezelf van. Als ik bijvoorbeeld de Karel Doormanlaan doe, dan maak ik er een sport van om zo snel mogelijk door te stappen, soms over hekjes springend de kranten te bezorgen."

Oma Wouterina pakt het iets relaxter aan. "Ik doe het naast mijn vrijwilligerswerk; trouwens dit zie ik ook zo. Ik doe het uit vrije wil en ik houd heel erg van fietsen." Zo slaat Wouterina twee vliegen in één klap. Ze kan wat nuttigs doen in de buitenlucht en houdt op deze manier veel contact met mensen uit het dorp. "Soms vragen ze me om even koffie te komen drinken. Ik heb een paar vaste adresjes. Vaak kan ik met dingen uit mijn vrijwilligerswerk meteen een combinatie maken. We maken er gewoon een feestje van."

Motivatie

Dominique is ermee aan de gang gegaan om wat centjes bij te verdienen. "Kranten bezorgen was het enige wat ik kon doen op een doordeweekse dag om een extraatje binnen te halen. En ik doe dat graag. Lekker met mijn oortjes in en een muziekje op." Marieke vindt het fijn om haar dochter te helpen. "Zo kan ik haar stimuleren om wat te doen dat een extra centje oplevert voor haar." Wouterina vindt het ook plezierig om haar kleindochter bij kunnen staan. "Nu ik het eenmaal doe, vind ik het hartstikke leuk en mooi dat mijn kleinkind extra spaarcentjes heeft."

Alle drie vinden ze helemaal aantrekkelijk om de krant met de eindejaarsgroet te bezorgen als het einde van het jaar aanbreekt. "Het is geweldig om de opbrengst te tellen van de eindejaarsfooi die je (bijna) overal krijgt", glundert Dominique. "Ik had ook een keer een lollig voorval vlak voor Kerstmis. Nadat ik aanbelde vroeg iemand me: 'Moet ik nu iets doen? Ik zei toen: 'Het hoeft niet, maar het mag wel; graag zelfs!" Uiteindelijk vinden ze het sociale aspect toch doorslaggevend. "Gezellig een praatje maken vind ik belangrijk en waardevol", aldus Marieke.

Ook Weekblad West Betuwe bezorgen? www.krantjecontantje.nl

Meer berichten