Voor het vertrek van school eerst nog met meester Dick Trappenburg temidden van de kinderen van groep 7 en 8 op De Kievitsheuvel op de foto.
Voor het vertrek van school eerst nog met meester Dick Trappenburg temidden van de kinderen van groep 7 en 8 op De Kievitsheuvel op de foto. (Foto: )

Nooit moment spijt van komst naar Hellouw

Na 40 jaar verbonden te zijn geweest aan de christelijke basisschool De Kievitsheuvel in Hellouw, neemt meester Dick Trappenburg afscheid. Kinderen en ouders waren donderdag naar school gekomen om dit afscheid niet ongemerkt voorbij te laten gaan.

Cees Hoogteyling

Hellouw - Veertig jaar geleden verruilde Dick Trappenburg en zijn vrouw Tineke, Noordeloos voor Hellouw. Ze kennen elkaar al vanaf de Pabo. Beiden in het onderwijs en verbonden aan de school in Hellouw. Dick heeft veel in het onderwijs meegemaakt. Hij begon als onderwijzer en werd later het schoolhoofd. Tijdens het gesprek wat we met Dick hadden, werd ons al gauw duidelijk, dat zegt hij ook, nooit 'n moment spijt te hebben gehad Noordeloos te hebben verruild voor Hellouw. Dick: "Hellouw heeft ons hart gestolen. De school midden in het dorp, we hebben zo'n honderd kinderen. Het is een feest om iedere dag met hen bezig te zijn. Het is een eigentijdse kleine christelijke school."

Onder het genot van een kop koffie neemt hij ons in gedachten mee terug in de tijd. Hij zegt een gelukkig mens te zijn en in zijn manier van vertellen is dat ook goed te merken.

Als we over zijn gezin beginnen stokt het gesprek even en worden zijn ogen wat waterig "Wij zijn Hellouwers geworden. Onze kinderen één zoon en vijf meiden zijn hier geboren en toch zal het nooit meer compleet zijn." Dan vertelt hij over het verlies van hun zoon Dieuw, die ze in Frankrijk bij een dodelijk ongeluk hebben verloren.

Dat het geloof hun zo heeft gesterkt en dat hij blij is dat ze een hechte familie zijn gebleven. De steun die hij heeft gehad van de plaatselijke bevolking en de collega's op school.

Het kind

Voor Trappenburg staat het kind centraal. En een kleinere school met een sociaal gezicht. Een kleine school heeft veel sterkte punten en veel kwaliteiten. Het is voor hem belangrijk dat vanaf het kleuter zijn de mogelijk- en onmogelijkheden bij een kind worden waargenomen. De kinderen krijgen hier individuele aandacht. Eén op één.

Voor hem is het niet zo dat je met iedere vernieuwing mee voorop moet lopen. Het gemiddelde is ook goed. "Laat je kind 't kind zijn en geef het onderwijs de kans daarmee om te gaan." Voor Trappenburg heeft ieder kind talenten. Het wordt een gelukkig mens als het die talenten kan benutten. Het met kinderen dagelijks omgaan, heeft Trappenburg een gelukkig mens gemaakt en hij geniet ervan te zien hoe ouders die hij in zijn klas heeft gehad, nu hun kinderen aan hem hebben toevertrouwd.

Meer berichten