Veel cadeaus voor de juffen, knutsels, tekeningen maar ook een reischeque, bloemen en planten en voor beiden een mooi sieraad.
Veel cadeaus voor de juffen, knutsels, tekeningen maar ook een reischeque, bloemen en planten en voor beiden een mooi sieraad. (Foto: )

Stevige knuffels voor juf Janny en Hilda

Een week voor de échte schoolvakantie werd op basisschool de Lingelaar in Beesd al een afscheidsfeestje gevierd. Een bijzonder afscheid want niet één maar zelfs twee juffen gingen met vroeg-pensioen. Zij werden verrast met veel cadeaus en een feestelijk programma.

Door Marjon de Lange

Beesd - Juf Janny is 63 jaar. "Ik voel me helemaal goed maar merk wel dat ik een deur dichttrek waarvan ik weet dat die niet meer opengaat." Ze heeft 30 jaar in het onderwijs gewerkt, de laatste 20 jaar op de Lingelaar. Juf Hilda (60 jaar) is ook 30 jaar onderwijzeres geweest, waarvan 25 jaar op de Lingelaar. "Ik geniet wel van het afscheid'', vertelt ze, "maar het geeft mij ook een dubbel gevoel. Ik heb het werk altijd met heel veel plezier gedaan. Ik had een hele afwisselende functie, mijn taak was ook de zorgleerlingen en veel regelen als adjunct-directeur. Het meest ga ik de kleutergroepen missen, de creativiteit, de feesten. Ondanks het vaste lesprogramma is elke dag op school wel een feestje!"

Afscheidsfeest

De dames werden in alle vroegte getrakteerd op een ontbijt bij juf Janny thuis. "Daarna werden we opgehaald door een rode cabrio", vertelt Hilda. "Helemaal geweldig, we reden een rondje door het dorp!" Aangekomen bij school stond een erehaag van alle leerlingen hen op te wachten en was de rode loper voor ze uitgelegd voor een ontvangst met luid applaus. De gezinsleden van de juffen waren inmiddels ook aanwezig, gezamenlijk genoten ze van toespraken en optredens. Iedere groep kwam aan de beurt. "We hebben voor alle kinderen een afscheidscadeautje", zegt Janny, "zelf gemaakt, we hebben samen 110 sleutelhangers in elkaar geknutseld!" Aan het einde van de ochtend was er een receptie voor de ouders en andere belangstellenden. Oud-collega Juf Bep kwam ook even langs, ze nam enkele jaren geleden zelf afscheid. "We waren een hechte groep en hebben nog steeds vriendschappelijk contact", vertelt ze.

Krijtbord

De dames kennen elkaar al 40 jaar. "Na onze opleiding stopten we omdat er kinderen kwamen, zo ging dat toen nog," vertelt juf Janny, "30 jaar geleden begonnen we samen weer in Herwijnen." Er veranderde natuurlijk veel in die tijd. "We maakten van alles mee, we gingen bijvoorbeeld van het krijtbord naar het digibord en klassen werden ineens groepen", aldus juf Hilda.

Vakantie

De dames zien de toekomst zonnig tegemoet. Juf Janny gaat vooral dingen doen die ze leuk vindt en waar ze altijd te weinig tijd voor had. Naast haar werk als juf is ze ook al sinds jaar en dag vrijwilligster in woonzorgcentrum de Lingehof, de buren van de school. Juf Hilda is van plan lekker te gaan sporten, wandelen en lezen. Ze heeft haar hobby, fotograferen, weer opgepakt. Beide dames gaan vooral ook veel van hun kleinkinderen genieten. Juf Hilda gaat volgende week op vakantie naar Tenerife, juf Janny gaat in december naar Zuid-Afrika.

Meer berichten