Er wordt nog volop gelast aan de corsowagen van Geldermalsen. Onderussen is het 'papieren' begonnen en gaat het 'piepschuimen' ook door.
Er wordt nog volop gelast aan de corsowagen van Geldermalsen. Onderussen is het 'papieren' begonnen en gaat het 'piepschuimen' ook door. (Foto: )

Eén keer eerste zijn, dat is de wens

Na 54 jaar wordt het voor de Geldermalsense corsovereniging een keer tijd om op de eerste plaats te eindigen. Gezelligheid tijdens het bouwproces is natuurlijk van groot belang en is het in Geldermalsen ook zeker, maar één keer de winst binnenslepen….. dat is dé wens van ontwerper Bert van Erkom-Mos.

Door Evert Scheffer

GELDERMALSEN - De Geldermalsense corsovereniging heeft dit jaar liefst drie ontwerpers: Henk de Boom en Bert van Erkom-Mos ontwierpen de grote wagen en Charon van Valburg tekende voor de jeugdwagen. Het ontwerp van de grote wagen komt voor het grootste gedeelte van Henk, die vakantiebeelden en 'het stadsleven' omzette naar het onderwerp 'Zebrapad'.

Maquette

De maquette en de wijze van bouwen in is Geldermalsen een verhaal apart. Van de grote wagen, die de maximale maten van één corsowagen krijgt. is een maquette gemaakt, maar dat wil niet zeggen dat dat ook daadwerkelijk gaat worden, wat is ontworpen en destijds getoond toen alle maquettes werden gepresenteerd. Henk is van de werkwijze van maquettes maken en heeft alles in zijn hoofd, Bert pakt een krijtje en tekent op de grond onderdelen zoals het zou moeten worden. Volgens hem heeft dat als voordeel dat je met een stuk ijzer over de krijttekening heen kunt gaan zitten buigen én verrast een compleet uitgewerkte maquette ook niet meer. ''Je kunt dan alleen nog wat doen met de kleuren en verder niet'', vindt hij. ''Wij willen juist uitdagen en verrassen.'' En in dat proces wat daaraan voorafgaat, wil hij de bouwers meenemen. ''Het vereist creativiteit en inventiviteit, maar tegelijkertijd leer je anders kijken naar ontwerpen en leer je van elkaar. Ik zou graag zien dat veel meer corsoverenigingen zo werkten'', aldus de ontwerper, die vanuit zijn beeldhouw-hobby en dagelijks werk, zo gewend is te werken. ''Ik vind dat je niet vast moet zitten in een bepaalde vorm. Vanuit mijn werk op een architectenbureau en in restauratiewerk, werken we met voortschrijdend inzicht. Dat gaat het beste.'' En dat het altijd allemaal geweldig is wat een ontwerper bedenkt en uitvoert..... nee, niet altijd. 'Ik heb als vormgever ook wel een een enorme misser gehad. Vond ik zelf dan, want de jury vond het destijds wél geweldig.''

Zebrapad

De corsovereniging heeft destijds een maquette ingeleverd met als titel 'Zebrapad'. Heel erg veel meer zul je over de wagen in en op digitale media nog niet vinden. Daarnaast is de daadwerkelijke uitvoering ook al niet meer wat de maquette aangaf. Hydrauliek gaat er in Geldermalsen overigens niet aan te pas komen. Daar heeft de vereniging de mensen niet voor. Wie zich geroepen voelt daar volgend jaar mee aan de slag te gaan: Technici zijn erg welkom.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden