Morgana een van de nieuwe appelrassen werd gepresenteerd als friet met een lekkere saus er op. Een heerlijke appel om te onthouden.                     Foto William Hoogteyling
Morgana een van de nieuwe appelrassen werd gepresenteerd als friet met een lekkere saus er op. Een heerlijke appel om te onthouden. Foto William Hoogteyling (Foto: )

Inzet van insecten als gewasbescherming

Dé Appeldag 2019 het internationale evenement met 120 bedrijven die te maken hebben met de fruitsector. Het gebeurde op het fruitbedrijf van de gebroeders Verstegen in Opijnen. De belangstelling voor deze vakbeurs is groeiende. De fruitteelt is op dit moment volop in verandering. De bezoekers hadden veel belangstelling voor de nieuwe ontwikkelingen.

Door Cees Hoogteyling

Opijnen - Burgemeester Harry Keereweer van West Betuwe zei op de officiële opening dat hij trots was dat de Appeldag 2019 in zijn fruitgemeente wordt gehouden. Keereweer: "Dit is de FruitDelta van Europa. Het is mooi hier alle technieken bij elkaar te hebben. Dat de fruitteelt in beweging is en bouwt aan de toekomst waarin gps, digitalisering, optimalisering, drones en camera's centraal staan."

Burgemeester Keereweer werd welkom geheten door de voorzitter van de NFO (Nederlandse Fruitteelt Organisatie) Gerard van den Anker. Het is Keereweer opgevallen, dat hagelschermen die hij 40 jaar geleden al zag in Frankrijk, nu ook hier in het Rivierengebied meer gebruikt gaan worden. Keereweer benadrukte de taak van de gemeente inzake de huisvesting van de arbeidsmigranten. Gastheer Alfred Verstegen: "We zijn trots dat deze beurs op ons grondgebied wordt georganiseerd. Er is een keuze aan machines, er is voor grote en kleinere telers informatie."

Hij vertelt hoe belangrijk het is om zelf het nodige materiaal te hebben wat je direct kunt inzetten als het nodig is, om het fruit tegen allerlei invloeden die negatief werken op de productie, te beschermen. Het weer is altijd een bepalende factor. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijke spelers. Zij bepalen wanneer wat gedaan moet worden. In de boomgaarden zijn tal van demonstratie en rondleidingen.

De organisatie van deze dag is in handen van Delphy, een onafhankelijk internationaal bureau voor advies, trainingen en onderzoek in de plantaardige landbouw. Er werd gesproken over wortelsnoei. Het bestrijden van insecten middels het inzetten van andere insecten.

We spreken Johan de Ruiter uit Erichem, die in samenwerking met Delphy machines heeft ontwikkeld die via taakkaarten met gegevens die middels drones zijn verkregen, digitaal de bomen van de juiste hoeveelheid mest voorziet, de grond bewerkt en gelijktijdig de juiste bloemzaden zaait, waarvan de bloemen insecten aantrekken.

De Ruiter: "Er wordt veel gesproken over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Er worden nauwelijks nog beschermingsmiddelen gebruikt. We hebben veel slagen daarin gemaakt. Je behoeft het Nederlandse fruit niet meer te schillen. Het is super veilig."

Meer berichten