De voorzitter van de supportersclub van topsprinter Fabio Jakobsen, Fred de Groot, met de verenigingsvlag. (Foto: Arno voor de Poorte)
De voorzitter van de supportersclub van topsprinter Fabio Jakobsen, Fred de Groot, met de verenigingsvlag. (Foto: Arno voor de Poorte) (Foto: )

'Met z'n allen in de bus naar Fabio'

De Nederlandse wielrenner en topsprinter Fabio Jakobsen heeft sinds 22 november in zijn eigen woonplaats een heuse supportersvereniging. Voorzitter Fred de Groot (52): "Fabio vond het meteen heel leuk en stond er positief tegenover.''

Door Arno voor de Poorte

Heukelum - Fred weet niet exact meer wanneer het idee voor een supportersvereniging is ontstaan of aan wiens brein dit ontsproten is. Volgens hem is dit ontstaan uit een roep van de supporters uit het dorp toen wielrenner Fabio Jakobsen bij de profs ging koersen. "We hebben het hem natuurlijk eerst voorgelegd. Hij vond het gelukkig een erg leuk idee en stond er positief tegenover. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat we officieel een vereniging waren." Fred doelt hiermee op de lange weg die ze aflegden om alle formaliteiten te vervullen: notaris, Kamer van Koophandel en de bank. Die laatste was het meest tijdrovend tijdens het oprichtingsproces. "Uiteindelijk is alles goed gekomen. Vanaf 22 november 2018 zijn we officieel rond." Dat gaf de vereniging gelegenheid om in 't nieuwe (het nu lopende) wielerseizoen volop activiteiten te organiseren. "We ondernemen allerlei dingen," licht Fred toe. "We doen van alles rondom de wedstrijden die Fabio koerst. We gaan een merchandisingslijn opzetten, gaan naar de criteriums die hij rijdt en naar diverse andere wedstrijden in Nederland en België. Misschien reizen we in de toekomst naar Frankrijk als hij in Tour de France mag starten." Wat wel een zekerheidje vormt, is de deelname van het Heukelumse sprintkanon aan het NK wielrennen in Ede op 30 juni 2019. "Met de supportersclub hebben we een bus vastgelegd om Fabio daar naar de overwinning te schreeuwen", dicht Fred hem veel overwinningskansen toe. "Gezien het parcours en de vorm waarin hij verkeert, zijn wij ervan overtuigd dat hij daar hoge ogen gaat gooien."

Leden

Om leden voor de supportersvereniging te werven heeft het vierkoppige bestuur een flyer en een inschrijfformulier laten drukken. Inmiddels zitten ze op 130 leden, van wie er één uit Amerika komt. "Die heet ook Jakobsen met zijn achternaam. De rest van de leden komt uit deze regio. We hebben een eigen Facebookpagina en een website. Die houden we up to date." Dat is vooral de klus van jeugdvriend Kai, één van de bestuursleden. Hij onderhoudt de contacten met Fabio via WhatsApp en verzorgt de socials. In de toekomst gaan ze waarschijnlijk ook sponsoren werven. Het is echter de bedoeling om dat zonder winstoogmerk te doen. "We hebben wel kosten", zegt Fred, "maar als alles kostendekkend verloopt, zijn we al dik tevreden. We hebben geen intentie om een marketingmachine te worden." Leden kunnen de supportersvlag voor een zacht prijsje, 25 euro, aanschaffen. Aan het einde van ieder seizoen ligt het in de bedoeling om in het plaatselijke dorpshuis 'De Krakeling' een avond te houden met Fabio. Dan houdt de club een kennisquiz en kijkt The Hurricane of Heukelum terug op het seizoen en vertelt hij wieleranekdotes."

Meer berichten