Job in de boomgaard. Het gras rond de boomgaard is langer als huisvesting voor natuurlijke 'bestrijders'. (Foto Michel Plass)
Job in de boomgaard. Het gras rond de boomgaard is langer als huisvesting voor natuurlijke 'bestrijders'. (Foto Michel Plass) (Foto: )

'Zorgen voor mooi fruit is mijn sport'

De Betuwe kenmerkt zich van oudsher door fruitteelt. Ieder jaar trekt de Bloesemtocht tienduizenden wandelaars die de fruitbomen in bloei komen bewonderen. Maar hoe staat met de fruittelers in deze tijd? Vandaag een portret van Job van Doorn uit Est. Hij zit samen met zijn vader in de overgang van traditionele teelt van appels en peren naar biologische teelt.

Door Michel Plass

EST - Zorgelijk kijkt Job van Doorn door het raam. De hemel is inktzwart, regelmatig klinkt er gedonder van onweer. Regen is prima, maar hagel is de schrik van iedere fruitteler.

Job zit vanaf 2014 samen met zijn vader in een maatschap. Na een fruitteeltopleiding in Geldermalsen werkte hij bij een fruitteler. Nu runt hij samen met vader het acht hectare grote fruitbedrijf. Ze teler voor tweederde Conference-peren en de rest is appel. Vorig jaar besloten ze om over te stappen op biologische fruitteelt. Momenteel zitten ze in de zogeheten 'omschakelperiode'. Job: ''Het duurt drie jaar voordat je het bedrijf écht biologisch mag noemen.'' Als reden voor de omschakeling noemt hij: ''Beter voor de natuur. Dat is belangrijk. We moeten zuinig zijn op de aarde. Appels en peren uit Zuid-Amerika hebben voordat ze in Nederland in de winkel liggen al zóveel CO2 uitgestoten. Dat is toch zonde als we ook gewoon mooi Nederlandse fruit kunnen kopen. Waarvan de bomen ieder jaar weer CO2 opnemen. De consumenten moeten bewust kiezen wat ze eten. En daarnaast is het voor een bedrijf van deze omvang te klein om volledig van te bestaan. Dus we hopen met biologisch fruit op meer financieel rendement.''

De overstap naar biologisch heeft flinke consequenties. ''Onkruid mogen we niet meer spuiten. We schoffelen nu het onkruid aan de grond. Dat kost veel meer tijd en je moet er ook een machine voor kopen. En omdat we de grond onder de bomen schoffelen moesten we de beregeningsslangen ophangen. Het fruit wordt wel bespoten, maar alleen met de toegestane middelen die op de zogeheten skal-lijst staat. Zij controleren dit regelmatig'', legt hij uit.

Veel mensen zien biologisch fruit als appels en peren met gaten, butsen en scheuren. Terecht? ''Nee, absoluut niet'', zegt Job. ''Maar het is de sport om er voor te zorgen dat het fruit er mooi uitziet. Bij ons is de timing erg belangrijk. En wij plukken heel zorgvuldig en netjes. Dat is het beste middel tegen rot op fruit. Dat kost ook extra tijd waardoor de kostprijs ook weer stijgt. In de traditionele fruitteelt zijn er chemische middelen om deze problemen tegen te gaan. Wij moeten zoeken naar milieuvriendelijke oplossingen. Dat betekent dat je natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld roze luizen of de perenbladvlo zoekt en die moeten dan hun werk doen. Inzet van lieveheersbeestje en oorwormen is bijvoorbeeld mogelijk. Zo laten wij ook het gras in en rond de boomgaarden langer, zodat daar natuurlijke 'bestrijders' kunnen nestelen. Ook gebruikt het bedrijf geen kunstmest meer. Dat is verboden van het biologische keurmerk. We gebruiken daarom alleen dierlijke en plantaardige meststoffen.''

Meer berichten