De trainer van Animo, Wim Jansen, te midden van zijn speelsters en spelers van het vlaggneschip van de korfbalvereniging. (Foto Mark Verweij)
De trainer van Animo, Wim Jansen, te midden van zijn speelsters en spelers van het vlaggneschip van de korfbalvereniging. (Foto Mark Verweij) (Foto: MarkVerwey.nl)

Niet alleen bij Barça 'tikkie-takkie-spel'

Korfbal is een sport waar mensen doorgaans nogal lacherig over doen. Trainer Wim Jansen (1962) van Animo uit Geldermalsen zet dat recht: "Deze sport vraagt veel intelligentie en behendigheid."

Door Arno voor de Poorte

Geldermalsen - CKV Animo is een middelgrote korfbalvereniging uit Geldermalsen die zowel op het veld als in de zaal uitkomt in de derde klasse. Dat is volgens trainer Jansen toch minimaal een klasse te laag. Hij wil volgend jaar weer meedoen om de bovenste plaatsen teneinde de felbegeerde promotie naar de tweede klasse af te dwingen.

Op dat niveau heeft de verenging namelijk jaren gespeeld. "Op dit moment zitten we echter in het proces naar meer stabiliteit in de ploeg. Als die er is, dan heb ik er vertrouwen in dat we naar ons oude niveau kunnen klimmen. Ik vind dat we die ambitie moeten hebben met ons allen en dat ik die als trainer hoor uit te spreken én uit te dragen."

Jansen is er dus zeker de man niet naar om, zoals hij zelf uitdrukt, 'alleen het schip drijvende te houden'. Hij is een resultaatgerichte, gedreven trainer die daarnaast oog heeft voor de cultuur binnen de vereniging. Bovendien heeft hij een goed gevoel voor de groep waar hij mee werkt. "Bij Animo is ruimte voor plezier en voor de prestatie; die twee dingen gaan hier mooi samen. Voor een echte topsportbenadering spelen we te laag, maar we zijn fanatiek binnen de vereniging. Gelukkig zijn de meeste van mijn speelsters en spelers goed chagrijnig als we verliezen."

Voor veel sporten in Nederland is het lastig om een plaats te claimen naast koning voetbal. Dat geldt ook voor korfbal. Als je met iemand over deze gemengde sport praat, is de eerste opmerking die valt vaak: 'Oh, dan gaan jullie zeker ook gemengd douchen?'

In Jansens beleving doe je alle korfballers daarmee te kort. "Korfbal vraagt veel spelintelligentie; korfballers moeten per speler het inzicht hebben vergelijkbaar met een middenvelder uit het voetbal. Daarnaast vraagt het beoefenen van deze sport veel fysiek vermogen, zoals kracht, balvaardigheid en lenigheid. Wat te denken van het supersnelle heen-en-weer overspelen van de bal op het veld of in de zaal? Dat lijkt op het tikkie-takkie-spel dat Barcelona speelt."

Daarnaast speelt het mentale aspect een belangrijke rol: de wil om jezelf te verbeteren, de wil om te winnen en om plezier in het spel te behouden. "Natuurlijk is het mooiste als dat allemaal samenvalt", relativeert Jansen het fanatisme een beetje. "Wat dat betreft staan we bij Animo voor de keuze of we inzetten op plezier of op de prestatie. We hinken nu nog te veel op twee gedachten. De lichting van nu zit meer op het plezier en op de sociale aspecten van de sport. Als het gif ontbreekt doen we een stapje terug." Zelf speelde Jansen in zijn jeugd op hoog niveau. Hij schopte het tot de interregionale jeugd, wat nu de hoofdklasse is. "Het verplichte samenspelen bij korfbal lijkt minder sexy, maar maakt het tot een complexe sport. Er zit meer in dan je vanaf de buitenkant vermoedt."

Meer berichten