Eigenaar Henri Hol met zijn twee kleinzonen tijdens het slaan van de eerste paal.
Eigenaar Henri Hol met zijn twee kleinzonen tijdens het slaan van de eerste paal. (Foto: H.S.S.)

Spuitmachinefabrikant slaat eerste paal op nieuwe locatie

Spuitmachinefabrikant Hol Spraying Systems (H.S.S.) uit het Betuwse Meteren viert volgend jaar haar tienjarig bestaan. De eigenaren, vader Henri Hol en zoon Hendrik, ontwikkelen en bouwen samen met hun medewerkers spuitmachines voor de fruitteelt.

Meteren - Al sinds de eerste boomgaardspuit in mei 2010 werd afgeleverd, gaan de ontwikkelingen snel. De eerste spuitmachines moesten volledig met de hand worden bediend.

Inmiddels maakt een eigen spuitcomputer (H.S.S. Controlbox®) het werk een stuk eenvoudiger. De computer geeft bijvoorbeeld zelf aan als er een dop verstopt zit. Met twee innovatieve technieken, Drift Control en Wind Control, voldoen de boomgaardspuiten aan de hoogste eisen die de overheid aan spuitmachines stelt.

Dinsdag 18 juni sloeg vader Henri met zijn twee kleinzonen de eerste paal voor het nieuwe bedrijfspand op het naburige bedrijventerrein Hondsgemet in Geldermalsen. Het huidige pand in Meteren werd te klein. H.S.S. krijgt in het nieuwe pand meer ruimte om hun spuitmachines te produceren. In de nieuwe, grotere testruimte kan H.S.S. nu ook hun drierijenboomgaardspuiten testen aan de eisen die de overheid stelt. In plaats van één rij behandelt een drierijenboomgaardspuit drie rijen tegelijk.

De planning is dat het nieuwe bedrijfspand begin december wordt opgeleverd. Eind januari houdt H.S.S. een open dag voor belangstellenden. Bezoekers krijgen een rondleiding in het nieuwe pand.

Meer berichten