Hans Vernooij, één van de organisatoren en ook deelnemer vreest dat het Lingepark niet lang meer in de huidige vorm zal bestaan.
Hans Vernooij, één van de organisatoren en ook deelnemer vreest dat het Lingepark niet lang meer in de huidige vorm zal bestaan. (Foto: )

'Ze willen een soort Scheveningen'

De kunstmanifestatie 'Ode aan de Linge' die in het weekend van 8 en 9 (én Eerste Pinksterdag vooral) wordt gehouden in Geldermalsen, wordt in de cultuurnota van de gemeente West Betuwe een voorbeeldproject genoemd. Helaas levert dat de organisatie van het kunstevenement slechts een klein subsidietje op. En nu wordt de locatie ook nog een heikel punt.

Door Evert Scheffer

GELDERMALSEN - De kunstmanifestatie 'Ode aan de Linge', die dit jaar voor de zesde keer wordt gehouden, werkt verbindend, bevat veel ingrediënten uit de sector kunst (muziek, theater, kunst, poëzie) en beslaat de hele gemeente West Betuwe. Binnen de voormalige gemeente Geldermalsen werd het zelfs 'een pareltje' en 'een voorbeeldfunctie'' genoemd op cultuurgebied. ''Of we daar veel aan hebben'', mopperen Merit en Hans Vernooij, twee van de zes organisatoren van het jaarlijks terugkerend kunstevenement. ''Het levert ons al met al een hele kleine subsidie op. We moeten onze eigen huisraad nog meenemen om alles geregeld te krijgen.''

Boulevard

En er hangt het duo, dat in het comité van organisatie steun krijgt van nog een stuk of vier kunstliefhebbers, nog een 'zware onweersbui' boven het hoofd. Er liggen namelijk plannen om het Lingepark Achter 't Veer in hartje Geldermalsen op de schop te nemen. Bedoeling is om het park in 2020 opnieuw in te richten. Er liggen plannen om de weg tussen de kerk en Blokker door te trekken naar de Linge, om zo de Linge als het ware dichter bij het centrum te brengen. Daar zullen bomen die er al decennia lang staan voor moeten wijken. ''En niet alleen dat'', oordeelt Hans Vernooij. ''Het gaat een boulevard worden, een soort van Scheveningen met terrassen en commerciële eet- en drinkgelegenheden. Je kunt er op wachten dat er nog winkeltjes komen ook. En dat in zo'n mooi park dat zoveel mogelijkheden heeft en biedt. Als het zo doorgat met de plannen akerij kan het dit jaar wel eens het laatste 'Ode aan de Linge' zijn, in de huidige vorm die het overigens al vijf jaar heeft.''

Omarmen

Bij 'Ode aan de Linge' kunnen de kunstenaars ongegeneerd hun gang gaan. Dat maakt het zo'n unieke manifestatie. En dat wordt het dit jaar weer. Onder het thema 'Land Art' kan de bezoeker rekenen op kunst waarin de natuur wordt gebruikt of waarin kunst en natuur samensmelten tot één geheel. Kraampjes met kunst vind je er niet, verkoop trouwens ook niet. ''Wij proberen met 'Ode aan de Linge'' het elitaire van de kunst te halen. De kunst is aanraakbaar, bespreekbaar en voor jong en oud. Er doen zelfs leerlingen van twee basisscholen mee. Dat maakt het zo mooi'', zeggen de Vernooij's. Het gehele pinksterweekend zijn er activiteiten in het Lingepark. Hoogtepunt wordt maandag 10 juni met kunst, muziek, poëzie, theater en veel verrassingen.

Meer berichten