Cor en Nicoline voor hun zorglandgoed in aanbouw, hier komt straks de binnentuin.
Cor en Nicoline voor hun zorglandgoed in aanbouw, hier komt straks de binnentuin. (Foto: )

Zorglandgoed Rumpt eindelijk gereed

Na veel vertraging gaat het nu eindelijk dan toch gebeuren, deze zomer nog opent Linge's zorglandgoed in Rumpt haar deuren. In augustus zullen de eerste bewoners verwelkomd worden. Het pand is inmiddels helemaal dicht, de binnenkant wordt nog afgewerkt en de inrichting kan binnenkort beginnen, zowel binnen als buiten.

Door Marjon de Lange

Rumpt - Bij de ontwikkeling is werkelijk overal aan gedacht. Het is duidelijk dat initiatiefneemster Nicoline van Iperen veel ervaring in de zorg heeft. Haar enthousiasme is aanstekelijk en ze werkt vanuit haar hart. "Begin augustus gaan we de eerste zorgvragers opnemen. Mensen die op een plaats zitten waar ze helemaal niet passen laten we voorgaan", vertelt Nicoline tijdens een rondleiding door het pand. "Als de eerste 10 bewoners gesetteld zijn dan gaan we de volgende vleugels vullen. We zitten al vol en hebben al een wachtlijst."

Natuur

Cor van den Berg, de partner van Nicoline, is verantwoordelijk voor het technische gedeelte. "Alle kamers zijn voorzien van heel brede deuren", vertelt hij, "zo kunnen bedden makkelijk erin en eruit. De bedden kunnen ook naar buiten en ze zijn kantelbaar, zodat de bewoners ook in bed van de tuin kunnen genieten." Wat nu nog een kale vlakte is, wordt straks een binnentuin, de gebouwen van het landgoed zijn eromheen gesitueerd. "Er komt ook een kruidentuin en een moestuin", vertelt natuurliefhebster Nicoline, "maar ook 80 hoogstamfruitbomen met bloemrijk grasland eronder. Een groene omgeving is onze basis. We gaan er alles aan doen om onze bewoners straks vaak naar buiten te lokken."

Huiskamers

Het gebouw bestaat uit open gangen en zes geschakelde huiskamers met aangrenzend de kamers van de bewoners, 30 in totaal, allen met een eigen badkamer. Iedere huiskamer heeft een eigen keuken waar door en voor de bewoners gekookt wordt. "Er is veel vrijheid", vervolgt Nicoline, "een huiskamer is voor vijf tot zes bewoners maar ze kunnen altijd van de ene huiskamer naar de andere lopen. Als bijvoorbeeld bij de buren chinees gekookt wordt dan moet je daar kunnen aanschuiven als je daar zin in hebt.

Inrichting

Bouwvakkers en schilders zijn nog druk in de weer in het gebouw. Binnenkort kan het inrichten beginnen. "We doen alles zelf. We hebben een echtpaar als beheerders aangetrokken, zij wonen inmiddels in Rumpt. Samen met hen en straks ook met bewoners en familie bepalen we het interieur. Het wordt een mengeling van oud en nieuw."

Deze zomer zijn er 33 bewoners op Linge's Zorglandgoed. De doelgroep is hoofdzakelijk mensen met dementie, maar ook met lichamelijke klachten. Het landgoed in Rumpt is inmiddels een voorbeeld. Cor en Nicoline zijn intussen bezig het concept op andere plaatsen ook te ontwikkelen.

lingeszorglandgoed.nl

Meer berichten