OZB -compensatie voor verenigingen

Tijdens het maandelijkse inspreek uur bij de raad van West Betuwe werd door Tiny van Dortmont, voorzitter van sportstichting De Wiel uit Asperen, de raad gevraagd om verenigingen met een eigen accommodatie vrij te stellen van OZB. Hij schetste hoe De Wiel is tot stand gekomen. De van 1 miljoen euro, die door de provincie was toegezegd ging niet door. Een kinderopvang, die de huur opzegde, wat een minder opbrengst van 5000 euro betekende.

Door Cees Hoogteyling

Geldermalsen – Om de verenigingen met een eigen gebouw te compenseren met de OZB, moet de raad dat in de perspectieve nota opnemen. Dortmont: "Wij als De Wiel hebben de nodige koerswijzingen al moeten maken om toch de tegenvallers op te vangen. Door de gewijzigde BTW valt er in de vooraftrek twee en half duizend euro weg. De Sportstichting De Wiel gaat de problemen niet uit de weg, maar voor vrijwilligers is het geen gemakkelijke weg."

De raad van Lingewaal heeft het zo geregeld dat de gemeente gerand staat voor de lening van 2,7 miljoen, die nodig was voor de realisatie van het gebouw. Sport is van maatschappelijke waarde. Dortmont bepleitte OZB-compensatie voor alle verenigingen met een eigen gebouw.

Hondenspeelplaats

Door Tonny van Stuijvenberg uit Geldermalsen werd het verzoek bij de raad neergelegd om te komen tot een hondenspeelplaats bijvoorbeeld aan de J.D.Lomanlaan, waar al een uitlaatplaats is. Van Stuijvenberg: "Er is al een uitlaatplaats, waarom dan geen speelplaats erbij? De honden kunnen zich dan uitleven." Binnen veertien dagen zullen de insprekers bericht ontvangen, hoe en of de raad hun vraag in behandeling zal nemen.

Begraafplaatsen

De nieuwe gemeente West Betuwe heeft maar liefst 31 begraafplaatsen te onderhouden. Dat het onderhoud niet in alle drie voorgaande gemeenten hetzelfde is geweest, komt nu naar boven drijven. Op een aantal begraafplaatsen spreekt men van een achterstand. Raadslid Jos Rietbergen (Verenigd West Betuwe) zou het liefst eerst alle weegschalen ijken. Voor hem moeten de begraafplaatsen eerst allemaal op hetzelfde niveau worden gebracht.

Mevrouw Teuni Hijwegen uit Acquoy wees de raadsleden op het slechte onderhoud en de vele nalatigheden op het kerkhof in haar woonplaats. Het laatste woord, over hoe te gaan beheren en hoe om te gaan met het ruimen van graven, is zeker nog niet gesproken. Wel werd duidelijk dat er in de komende jaren graven geruimd moeten worden. Veel zaken moeten worden rechtgetrokken, zoals bijvoorbeeld de grafrechten. In de oude gemeente Geldermalsen gaan de inwoners 520 euro meer betalen, in Neerijnen en Lingewaal 1138 en 835 euro minder. Het rechttrekken van alle verschillen zal nog de nodige discussie geven.

Meer berichten