Koning Willem Alexander en Koningin Maxima in gesprek met de jonge fruittelers over de fruitteelt in de toekomst.
Koning Willem Alexander en Koningin Maxima in gesprek met de jonge fruittelers over de fruitteelt in de toekomst. (Foto: )

West Betuwe blij met bezoek Koningspaar (Foto's)

Zijne Majesteit Koning Willem Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima bezochten tijdens een werkbezoek de nieuwe gemeente West Betuwe. Het bezoek was strak in de tijd gepland. In Geldermalsen was de Koninklijke Fruitmasters met de proeftuin en het appel-pakstation de hoofdrolspeler. In de proeftuin werden de gasten ontvangen door waarnemend burgemeester Harry Keereweer van West Betuwe en de directeur FruitMasters, de heer Kees de Kat.

Door Cees Hoogteyling

Geldermalsen - De organisatie die in handen was van Nico van de Poel, Projectleider van West Betuwe verliep goed en ontspannen. Vooraf waren er goede afspraken gemaakt. Burgemeester Keereweer had het koningspaar in Opheusden al gesproken. Langs de Deilseweg en bij de ingang van de proeftuin hadden verschillende oranjeaanhangers zich verzameld en op het terrein van FruitMasters werd het wachten beloond en werden er bij het vertrek nog handen geschud. In de fruittuin werden gesprekken gevoerd met fruittelers over de ontwikkelingen in het fruit. De gasten hadden bijzonder veel belangstelling voor de jonge fruittelers, leerlingen van Helicon. Rond een grote kist peren werd gesproken over de fruittelers van de toekomst. Lisanne van Haarlem: "Het was een ontspannen gesprek. Ze waren van veel zaken erg goed op de hoogte, dat was te merken door de vragen die werden gesteld." Voor Lisanne, als jonge telg uit een héél bekende fruitfamilie van Haarlem was het geen enkele moeite om over fruit en wat daarbij komt kijken te praten. Angela Verkooyen uit Dussen en Sander van Stegen uit Opijnen, waren trots om als uitverkorenen in gesprek te mogen komen met het koningspaar.

Belangstelling was er voor het gebruik van drones in de fruitteelt. Bert Rijk: "De Koning was onder de indruk van het gebruik van drones in de fruitteelt."

Er was ook een stand waar de aandacht werd gevraagd voor de arbeidsmigratie en de huisvesting daarvoor. De koning en koningin werden door directeur van de uitzendgroep VDU, de heer Cees van Doorn gewezen op het probleem rond de huisvesting. Hilde Engels en fruitteler Bert Haan vertelden het koningspaar over het belang van De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor. Dat van fruit van mindere kwaliteit Krenkelaar de Betuwse bubbel wordt gemaakt. De gasten namen de proef op de som en spraken hun waardering uit over deze Betuwse drank.

Na een rondleiding met uitleg over verpakken en sorteren in het appel-pakstation werd er door burgemeester afscheid genomen. Als aandenken kreeg het koningspaar een insectenhotel mee om in hun tuin te hangen.

Meer berichten