De inwoners van Lingemeer vinden de bijeenkomst een groot theaterstuk en gaan vol onbegrip huiswaards
De inwoners van Lingemeer vinden de bijeenkomst een groot theaterstuk en gaan vol onbegrip huiswaards (Foto: )

Bewoners Lingemeer niet tegen systeem maar tegen de procedure

De grote onrust die er is ontstaan rond het plaatsen van de restafvalcontainers in Lingemeer, geeft de inwoners het gevoel dat het plan door de strot is geduwd. Er lopen processen bij de Raad van State en om de zaak een beetje te sussen had de gemeente maandagavond nog een extra voorlichtingsavond op het gemeentehuis van Buren georganiseerd. De start was niet bepaald vriendelijk te noemen.

Door Cees Hoogteyling

Maurik – In de raadszaal waren een aantal borden opgesteld met daarop aangegeven de eventuele locaties waar een ondergrondse container zou kunnen worden geplaatst. Wethouder Daan Russchen probeerde uitleg te geven over hoe en waarom de gemeente Buren de Avri groen licht heeft gegeven om tot deze operatie over te gaan. Voor velen was het een teleurstelling dat niet de verantwoordelijke wethouder Gert Jan Keller aanwezig was. Keller zit in het algemeen bestuur van de Avri. Nog erger was de teleurstelling onder de vele aanwezigen dat, volgens de wethouder voor nog een andere vergadering, direct na de aftrap het strijdtoneel verliet en het verder aan de ambtenaar mevrouw E.Jacobs over liet. Van de Avri waren projectleider D. Post en medewerker de heer N. Macleen aanwezig.

De bewoners staan niet afwijzend tegen de manier van inzamelen, wel over de manier waarop het hen door de strot wordt geduwd. De inwoners stellen dat er geen goed plan is voorgelegd.

Als de wethouder zegt dat er samen voor een oplossing moet worden gezocht, zingt de zaal in koor: "U gebruik het woord samen, doe dat niet weer." George Peters: "Daar is hier op geen enkele manier sprake van. Er is geen enkel behoorlijk overleg geweest. Er zijn geen alternatieven voorgesteld. De procedure die hier wordt uitgevoerd is gewoon een ramp. Het oude plan wordt gewoon weer opgevoerd." André van Es: "Ik woon hier een jaar. Wat hier wordt vertoond heb ik mijn hele leven niet meegemaakt. Er wordt geen gedegen veiligheidsplan gepresenteerd, geen hoor en wederhoor toegepast. De gemeente speelt met de Avri onder een hoedje. Peters na afloop: "Ik geef, zoals gevraagd, twee alternatieve plaatsen aan op de kaart en geef dat door aan die projectleider Post. Het enige wat hij met enige arrogantie zegt is, oké. Dus het is allemaal al beslist. Het is een schets vertoning wat zich hier afspeelt." De vraag waar de Lingemeerders mee blijven zitten is, waarom bij de bewoners van het Lingemeer, die vallen onder de gemeente Neder Betuwe wel hun afval kunnen blijven aanbieden middels de grijze container.

Meer berichten