Alke Gijrath (l) met Annette de Vor en de 88-jarige Nanny Willemsen zijn blij dat het initiatief om meer samen te gaan doen in de buurt.
Alke Gijrath (l) met Annette de Vor en de 88-jarige Nanny Willemsen zijn blij dat het initiatief om meer samen te gaan doen in de buurt. (Foto: )

Vanuit sociaal oogpunt met elkaar ondernemen

Drie jaar woont Alke Gijrath in de wijk Tuindorp. De eerste sociale woningbouw in de jaren 1930-1940. Het is een bijzonder en historisch stukje Geldermalsen, wat nauwelijks is aangetast. Vroeger woonden er veel mensen die werkzaam waren bij de spoorwegen. Er wonen nog mensen die er geboren zijn en zijn opgegroeid. Een woonwijk om zuinig op te zijn.

Door Cees Hoogteyling

Geldermalsen - Tuindorp is eigenlijk een kleine nederzetting en straalt rust uit. De samenstelling van de bewoners is wel veranderd, het is niet meer zoals vroeger toen iedereen elkaar kende. De wijk heeft zelfs een eigen wijkgebouwtje. Nu wil het toeval dat Alke Gijrath een praktijkgerichte opleiding volgt over sociaal ondernemerschap. Alke: "De studie laat zien hoe je vanuit sociaal oogpunt ook kunt ondernemen met elkaar. Toen ik de werkopdracht kreeg dit maar eens in de praktijk te brengen, ben ik gaan nadenken." Ze vertelt dat het hier geweldig wonen is en dat ze de ervaring had dat we als bewoners, van deze unieke woonwijk, weinig van elkaar weten. Ze had gehoord dat het vroeger wel anders was. De financiering voor een deel van deze opleiding moet komen uit Crowdfunding, waardoor zij en toekomstige sociale ondernemers leren hoe je in samenspraak met anderen iets kunt opzetten.

Alke: "Ik hoorde de verhalen over vroeger. Door iets voor elkaar te gaan betekenen kan het wonen alleen maar fijner worden. Ik heb een flyertje gemaakt waarin ik vertelde wat de bedoeling is. Ik heb de bewoners bezocht. Het is niet te geloven, bijna iedereen is enthousiast. Of ik nu bij mensen kwam die hier lang wonen of net als ik nieuwkomers zijn." Op Tweede Paasdag is er een Paasthee geweest dat is goed ontvangen. Zo'n 85 procent van de bewoners positief staat tegenover het plan een soort buurtvereniging weer in het leven te roepen. We horen dat het initiatief bij gemeente positief is ontvangen. De eerst aanzet is gegeven en de bewoners hopen dat het wijkgebouwtje weer meer gebruikt zal gaan worden. De wensen worden verzameld en daarna zal er een bestuurtje worden gevormd. Op de rol staat aandacht voor het speeltuintje.

Nanny Willemsen (88): "Ik woon hier mijn hele leven. Ik ben zo blij met dit initiatief. Nu komen we met elkaar in gesprek en kunnen we weer wat voor elkaar betekenen. Ik juich het alleen maar toe." Annette de Vor, zij woont er 12 jaar: "Gezellig, leuk, ik heb zin om er samen een leefbare wijk van te maken."

Meer berichten