Foto:

De Veerbaas Vertelt: Reddingsboei

"Voor hen die de Redichemse Waard in Culemborg en wijde omgeving, een warm hart toedragen is er goed nieuws. Het Rijk gaat er zich nu eindelijk eens mee bemoeien. Al jaren wordt er actiegevoerd tegen het storten van vervuild slib in de mooie natuurgebieden langs de grote rivieren. Enkele jaren geleden, zo weet ik me nog te herinneren, was het dezelfde Van Waning die in de gemeente Buren de Ingensche Waarden gebruikte voor slibstort.

Onder aanvoering van Anneke Hermkens, voorzitter Red de Betuwe, werd de strijd aangebonden tegen de slibstort. Op dat moment zonder resultaat.

Het is in de wereld nog altijd zo: 'Dat een dubbeltje het nog nooit heeft gewonnen van een kwartje'. Gelukkig is de geest niet uit de fles. 'Red de Betuwe', moeten we met elkaar in de lucht houden. We hebben onze mond vol over het milieu, we gaan er de straat voor op. Niet alleen tegen de uitstoot van CO2, ook voor het geweldig mooie natuurgebied van ons Rivierland moeten we in actie blijven. Want niet alleen het slib dat we storten stinkt, ook het geld dat daarmee wordt verdiend. Waarom storten als er andere manieren zijn om vervuild slib te verwerken? Die andere manier van verwerken kost kennelijk wat meer.

Laten we er ons wel van bewust worden, onze mooie natuur kunnen we maar één keer verpesten. Gelukkig heeft het Rijk nu opdracht gegeven voor een meerjarig onderzoek naar de ecologische kwaliteit van diepe plassen.

Naast dat er nu van hogerhand wordt ingegrepen, is het college van burgemeester en wethouders van Culemborg er inmiddels ook achter gekomen dat het heeft zitten slapen. Nu stellen ze dat het duo Van Waning en Sanders heeft gerommeld met metingen. Dat gebeurt als er veel geld in het geding is. Nu staat het duo met krokodillentranen in de ogen te huilen omdat zij nu menen dat de grond minder waard is geworden."

Nieuw station

"Als de plannen gerealiseerd worden zoals ze zijn voorgesteld, krijgt West Betuwe in Geldermalsen een nieuw station. De plannen zijn onthuld en het belooft een mooi project te worden. Ook de bouw van Ida Gerhardt school kan nu mogelijk doorgaan, de bouw daarvan zal straks in het beeld van het nieuwe station alleen maar een fraaie aanvulling zijn.

Zo heb ik het gevoel dat West Betuwe niet alleen de grootste gemeente is in het Rivierengebied, maar tevens werkt aan een voorbeeldgemeente. Ik hoor regelmatig mensen zeggen we gaan winkelen in Geldermalsen, daar is het mooi en gezellig geworden. Leuke terrassen, de beste weekmarkt in de regio en deskundige en vriendelijke ondernemers in het centrum.

Nu nog het toerisme op een waardige manier opvangen en met een fluisterboot vanuit de haven naar het historische Buren zou helemaal geweldig worden.

West Betuwe kan wellicht bij de herinrichting van het havengebied, wat er aan gaat komen, tevens een openbaar toilet realiseren. Dat wordt als een groot gemis ervaren.

We wachten gewoon af. Het gaat ook hier om geld. We zijn er."

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden