Teus Hanegraaf, Rene van de Linde en Lizette Versluis zijn klaar voor de Roparun. (Foto Michel Plass)
Teus Hanegraaf, Rene van de Linde en Lizette Versluis zijn klaar voor de Roparun. (Foto Michel Plass) (Foto: Michel Plass)

Hope4Life klaar voor start Roparun

Geld inzamelen voor een goed doel. Ze zijn er helemaal klaar voor. Inmiddels heeft het team Hope4Life uit Heukelum al ruim 7000 euro bij elkaar gebracht. Op 8 juni start de Roparun en de voorbereidingen zijn al maanden in volle gang.

Door Michel Plass

HEUKELUM - Het enthousiasme straalt van Teus Hanegraaf, Rene van de Linde en Lizette Versluis af. Zij zijn onderdeel van het Roparunteam Hope4Life. Het team is samengesteld met vrijwilligers uit de hele regio. Teus en Rene doen de logistiek en Lizette vooral de communicatie en sponsoring.
De Roparun wordt al vanaf 1991 gehouden. Het team Hope4Life doet voor de tweede keer mee. Het team is in 2018 opgericht door Johan de Ridder, commandant van de brandweer Heukelum. Zijn vriend Danny van Brenk overleed aan galwegkanker. Danny's stichting Hope4Life zamelde geld in voor zijn behandeling. Daarom heet het Raporunteam eveneens Hope4Life.

563 kilometer

Roparun is een estafetteloop met als oorspronkelijk startlocatie Parijs. Inmiddels is Hamburg er als startlocatie bij gekomen. De gezamenlijke finish is Rotterdam. Een team bestaat uit maximaal acht lopers die gemiddeld 65 kilometer lopen. De gehele afstand is 563 kilometer. Daarnaast bestaat een team uit twee fietsers en begeleiding, zoals chauffeurs, verzorgers, cateraars en een navigator. In totaal zo'n 25 vrijwilligers.
Teus legt uit: ''De lopers zijn niet alleen jonge mensen. Ze hebben wel een goede conditie, want het is een enorme prestatie om dag en nacht door te lopen. Ze trainen er al maanden voor.'' Iedereen loopt ongeveer 1 á 2 kilometer en wordt dan afgelost. Als één team ongeveer 50 kilometer heeft gelopen, wordt het afgelost door het andere team. Dan kunnen ze rusten, eten of gemasseerd te worden.
''Wij rijden vooraf de route'', zegt Rene, ''Dan weten we waar we de twee tenten kunnen zetten voor de rustplaats. En dat moet natuurlijk allemaal vliegensvlug gebeuren. En soms komt het voor dat er op het plekje wat wij bedacht hadden ineens een ander team staat. Tja, dan moet er een oplossing gezocht worden.''
In totaal lopen er zo'n 300 teams mee. Vorig jaar is er aan sponsorgeld ongeveer 5 miljoen euro bij elkaar gebracht. Dit jaar staat de teller op ruim 2 miljoen. En daar moet nog veel bijkomen, vindt het drietal. ''Er worden zulke goede doelen mee gesteund'', zegt Rene. ''Iedereen heeft in zijn vriendenkring of familie wel te maken gehad met mensen die kanker hebben. Je kan niet genoeg geld ophalen!'' Lizette beaamt dit hartstochtelijk. ''Vergeet daarom alsjeblief niet dat we sponsors nodig hebben. En 16 mei hebben we een bingo in dorpshuis Heukelum.''
De vrijwilligers kunnen nauwelijks wachten tot het startmoment. ''En de binnenkomst. Want dat is zo machtig mooi. Je wordt door zo veel mensen toegejuicht'', zegt Teus. Rene voegt eraan toe: ''Maar dan zijn we ook echt heel moe, na 48 uur wakker zijn.'' Lizette blijft nuchter: ''Eerst moeten we nog sponsorgeld verzamelen!''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden