Voorzitter Joke van Vrouwerff in het Cultureelcentrum De Pluk bezig met de laatste voorbereidingen van 100 jaar Piet Mulder en controleert de drukproeven van de kunstkaarten.
Voorzitter Joke van Vrouwerff in het Cultureelcentrum De Pluk bezig met de laatste voorbereidingen van 100 jaar Piet Mulder en controleert de drukproeven van de kunstkaarten. (Foto: )

Manifestatie Piet Mulder: schilder van het Betuws Landschap

Wethouder Ton van Maanen opent op zaterdag 18 mei de Piet Mulder Kunstroute. Piet Mulder, bekent als schilder van het Betuws landschap, zou dit jaar op 1 november honderd geworden zijn. Nog één keer zijn de mooiste werken te zien in de streek waar hij zo van hield. In veel van het werk dat hij heeft gemaakt is het Betuwse leven van toen terug te zien.

Door Cees Hoogteyling

Geldermalsen - Piet Mulder heeft vanaf 1945 in Geldermalsen gewoond en gewerkt met zijn gezin in Tuindorp, een historische stukje Geldermalsen. In het kader van het project Wegwijs in de Betuwe, wordt daar donderdag het eerste informatiebordje geplaatst.

Sinds vorig jaar heeft Geldermalsen een Stichting Kunst Cultuur West Betuwe. Het is deze stichting die onder voorzitterschap van Joke van Vrouwerff, deze kunstroute en dit grote kunstmanifest organiseert. De Piet Mulder Kunstroute is grensoverschrijdend. In de jaren '50 ontwierp Mulder een VVV-routekaartje voor fietsers en auto's. In alle hoeken van de Betuwe kwamen we Mulder tegen met schetsboek en potlood of schildersezel en penseel. In veel Betuwse huiskamers hangt werk van Mulder. Nog éénmaal wordt in zijn 100ste geboortejaar zijn werk getoond op een tiental locaties in de streek. De tentoonstelling wordt afgesloten op zaterdag 5 oktober. Als afsluiting zullen er 25 werken worden geveild. De werkstukken die geveild worden zijn tentoongesteld in De Pluk. Vooraf kan er ook al een bod op worden uitgebracht.

Grensoverschrijdende route

Voor Els en Reinjan Mulder, de kinderen van Piet en moeder Hanna, is dit een droom dat het werk van hun vader deze aandacht krijgt. Reinjan: "We zijn blij dat het werk van onze vader niet is tentoongesteld in een kunstmuseum maar door de hele Betuwe, in allerlei laagdrempelige locaties, waar iedereen toevallig kan binnenlopen om zich te laten verrassen door schilderijen of aquarellen van de streek." Op de verschillende locaties, Elisabeth Weeshuis in Culemborg, het Veerhuis in Varik, Flipje Streekmuseum in Tiel, Baron van Brakell Museum in Ommeren, Maarten van Rossum in Zaltbommel om er gewoon maar wat te noemen, zijn ook werken te koop. Als aandenken van 100 jaar Piet Mulder heeft de kunststichting een serie van 32 kunstkaarten laten drukken. De totale serie kost 19,50 euro. Met ondersteuning van Frans Burgers hebben Joke van Vrouwerff, Karin Janssen en Gerd Buyserd-van Doorslaer als bestuur een geweldig stuk kunstpromotie georganiseerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden