Directeur Adri Beevaart in de in aanleg zijnde belevingstuin kijkt vol trots naar het nieuwe energiezuinige gebouw.
Directeur Adri Beevaart in de in aanleg zijnde belevingstuin kijkt vol trots naar het nieuwe energiezuinige gebouw. (Foto: )

Uitbreiding Avondlicht is bijna klaar

Volgende maand staat in het Woon- en Zorgcentrum Avondlicht in Herwijnen een grote verhuizing te wachten. Dan zal de nieuwe dependance, net achter het hoofdgebouw waarvoor vorig jaar de eerste paal werd geslagen, worden geopend. Het nieuwe gebouw, waarvan de naam nog niet bekend is, biedt plaats aan 24 oudere mensen met dementie. Zeven jaar van voorbereiding waren nodig voor dit plan.

Door Cees Hoogteyling

Herwijnen - Directeur Adri Bevaart is eigenlijk vanaf zijn aantreden direct betrokken geweest bij de plannen. Stichting Woon- Zorgcentrum Avondlicht is een zelfstandige en financieel gezonde stichting, de bouw werd mogelijk gemaakt met veel eigen geld en doordat de gemeente borg staat voor de helft van de lening.

Voor directeur Adri Bevaart wordt een lang gekoesterde wens gerealiseerd. Hij vertelt ons dat de omstandigheden waarin de betreffende mensen nu gehuisvest zijn niet meer van deze tijd is. Bevaart: "Nu wonen de mensen op een gesloten afdeling, waar ze alleen op de gang heen en weer kunnen lopen. Als ze naar buiten willen kan dat alleen onder begeleiding. Dan wil ik nog niet praten over de ruimte van de kamers die aan de krappe kant zijn. Voor mij persoonlijk is de kwaliteit van wonen voor deze mensen en ook voor alle andere bewoners belangrijk."

In het gesprek met Adri Bevaart is te merken dat bij wat hij doet 'De mens' centraal staat. Hoe hij over zijn bewoners van Avondlicht praat en ermee omgaat. Onder zijn zorg zou je willen wonen als het zover is gekomen dat het thuis niet meer gaat.

Bevaart maakt vol trots een ronde door het nieuwe gebouw. Naast de woonruimte en de gezamenlijke ruimtes zijn er vier belevingshoeken. Van daaruit kunnen de bewoners straks naar buiten kijken en zien wat daar gebeurt. De bewoners kunnen vrij de belevingstuin in. Er zijn geen afgesloten gangen meer. Een tuin met een volière, waterpartij en voor de bewoners die van huis gewend waren in de tuin te rommelen, eigen kweektafels voor bloemen of groenten.

Vrienden van Avondlicht

Adri Bevaart steekt niet onder stoelen of banken, naast het dagelijkse team van ongeveer 90 mensen, blij te zijn met zo'n 120 vrijwilligers.

Bevaart: "Als ik het tegen vrienden of collega's vertelt wat deze mensen als Stichting Vrienden van Avondlicht allemaal organiseren en aan gelden bijeen weten te halen, geloven ze me niet. De Vrienden zorgen voor de kers op de taart. Dan kan men denken aan een duo-fiets, een grootbeeld tv, een fietslabyrinth. Voor de inwoners Herwijnen is Avondlicht een dorp in hun dorp."

Duidelijk is dat de kleinschaligheid van Avondlicht garant staat voor zorg op maat.

Voor de naam van het nieuwe onderkomen wordt een wedstrijd uitgeschreven waaraan iedereen kan deelnemen.

Zaterdag 8 juni vanaf 10.00 uur is het openhuis in het nieuwe complex, iedereen is natuurlijk van harte welkom.

Meer weten: al-h.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden