Foto: Ab Donker

Bevrijdingsdag in Tiel

Zondag 5 mei stond de zesde editie van de Tour de Waal op het programma. Op 14 locaties langs de Waal werd Bevrijdingsdag gevierd.

Tiel - Hoogtepunten waren de extra veerpontjes, dropping van de 'Waalbroodjes', parachutisten, een mijnenveger in Zaltbommel, oude legervoertuigen en veel muziek, poëzie en kunst. Alle dijken waren versierd met oranje linten. De Tour de Waal 2019 bestond uit 4 fietsroutes aan beide zijden van de Waal, van Loevestein tot aan Tiel. Door het inzetten van extra veerponten waren er kortere routes te fietsen met onderweg van alles te beleven.

Waalbroodjes
De dropping van de speciaal gebakken 'Waalbroodjes' is één van de meest spectaculaire onderdelen van de 5-mei viering. Een actie die symbolisch verwijst naar het laatste oorlogsjaar, toen Nederland werd bevoorraad met voedselpakketten. Dit jaar waren deze plaatsen uitgekozen: Herwijnen, Hellouw, Varik, Zennewijnen, Tiel, Dreumel, Rossum en Zaltbommel (2x). Het verdere programma was per locatie anders. In Tiel kon je zelf papier scheppen en was er een groot kunstproject en muziek.

Ook de Poëzietour maakte weer deel uit van het programma, dichters geven voordrachten op 5 plaatsen. Parachutisten landen in Tiel, Dreumel en Zaltbommel. Een historische Harvard T6 vloog over. Een colonne van oude legervoertuigen reed vanuit zowel Fort Vuren als Tiel over de dijken naar Zaltbommel voor een defilé en passeerde daarbij meerdere festivalplekken.

Meer berichten