Spoorovergang is de komende weken afgesloten, vanaf terras Lachende Gans zijn de werkzaamheden te volgen. Foto William Hoogteyling
Spoorovergang is de komende weken afgesloten, vanaf terras Lachende Gans zijn de werkzaamheden te volgen. Foto William Hoogteyling (Foto: )

Dagen van overlast, mensen toch positief

Deze week was er voor belangstellenden een inloopavond georganiseerd in het kantoor van de Lingense Alliantie. De bezoekers werden geïnformeerd over de stand van zaken rond de werkzaamheden aan het spoor bij de overgang in Tricht. Tevens over wat er tijdens het paasweekend staat te gebeuren. Van de gelegenheid werd door zowel inwoners van Geldermalsen als Tricht gebruik gemaakt.

Door Cees Hoogteyling

Geldermalsen - Rond het spoor in Tricht en het station in Geldermalsen staat er de komende tijd veel te gebeuren. Over veranderingen aan het station worden de inwoners op maandag 6 mei geïnformeerd in het gemeentehuis van West Betuwe. De werkzaamheden in Tricht, bij de overweg aan de Lingedijk, waar ook een viaduct komt, lopen volgens planning. Vanaf maandag is de overgang afgesloten voor al het verkeer. Gebruik zal moeten worden gemaakt van de spoorwegovergang Nieuwsteeg. Tijdens het paasweekend zal ook het treinverkeer worden stilgelegd. Dinsdag 23 april om 05.00 uur moet de klus geklaard zijn. Dan zal het zogeheten spoordek, wat op locatie is gebouwd, worden ingeschoven. Van minuut tot minuut is alles gepland. Het dek is onderdeel van de nieuwe verkeerstunnel die zal worden aangebracht. Verwacht wordt dat in 2022 de tunnel klaar is. Voor het verkeer zullen de spoorbomen dan tot het verleden behoren.

Veel belangstelling

Veel inwoners hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging en lieten zich informeren. Onder de bezoekers uit Tricht was geen negatief woord te beluisteren. Ineke Stolk, zij woont aan de Lingedijk in Tricht: "We kunnen niet anders zeggen dat de voorlichting en wat er door de Lingense Alliantie wordt gezegd, ook wordt nagekomen. Verkeer houdt zich aan de afspraken. Het gebeurt allemaal netjes." Voor de bezoekers kan het niet snel genoeg gaan, vooral naar de nieuwe tunnel wordt met belangstelling uitgekeken. Dan kan men weer veilig van oost naar west verplaatsen in het dorp. Projectleider Adrie Preesman van West Betuwe: "We hebben als gemeente best veel spannende gesprekken gehad met ProRail. Dat komt niet altijd naar buiten. De veiligheid heeft voor de gemeente voorop gestaan, we zijn blij dat er drie tunnels komen. We zijn erg blij dat er veel aan voorlichting wordt gedaan, dat voorkomt veel problemen." Omgevingsmanager Lingense Alliantie Martijn Jansen: "Ik ben blij met de opkomst en nog blijer dat de bezoekers best positief zijn. Natuurlijk is er de komende dagen overlast. Zij die de meeste overlast ondervinden, hebben we een paar dagen op vakantie gestuurd'', zegt hij lachend. Onder de aanwezige bezoekers zijn er die het nog steeds jammer vinden dat er geen ontsluiting is gekomen vanaf de Provincialeweg in Geldermalsen met een extra brug bij Tricht.

Maud Kloprogge van de organisatie laat zien hoe de werkzaamheden zijn te volgen via de website: www.delingensealliantie.nl

Meer berichten