Nadat het RK kerkje van Rumpt aan de eredienst werd onttrokken, begon er een nieuw leven voor het gebouw.
Nadat het RK kerkje van Rumpt aan de eredienst werd onttrokken, begon er een nieuw leven voor het gebouw. (Foto: Evert Scheffer)

Rumpts kerkje delen met gemeenschap

2015 was voor de Rooms Katholieke gemeenschap van Rumpt e.o. een zwarte bladzijde. De R.K. Kerk besloot veel kerken te sluiten en het Rumpts Kerkje was er één van. Het gebouw werd in een, voor velen-aangrijpende, speciale dienst aan de eredienst onttrokken. Het Rumpts kerkje was geen kerk meer.

Door Evert Scheffer

RUMPT - Evenals bij veel geloofsgemeenschappen, heeft ook de Rooms Katholieke kerk, door afnemend kerkbezoek, de laatste jaren veel kerken moeten sluiten. In het R.K. Rumpts kerkje zijn lang erediensten en andere vieringen gehouden, maar uiteindelijk ging dat niet meer. Voor veel kerkbezoekers, en met name degenen die daar altijd heen gingen, was het een dramatische stap dat ook 'hun kerk' geen toekomst meer had. In 2015 werd het gebouw aan de eredienst onttrokken. Heel erg lang heeft het gebouw daarna niet leeg gestaan. Musicus Bart van den Goorbergh en Margreet van Iterson, werkzaam in het onderwijs waren vanaf het eerste moment dat ze het kerkje met aanpandige pastorie zagen, verliefd op het pand en kochten het Rijksmonument. Ze waren van plan naar Utrecht te verhuizen, maar Rumpt, het kerkje, de tuin er omheen én de locatie op zich… daar kon Utrecht niet tegenaan.

Delen

Vanaf het eerste moment dat Bart en Margreet de pastorie, die tegen de kerk aan gebouwd is, betrokken, wisten ze zeker dat ze hier oud wilden worden. Maar belangrijker nog: Hun doel was het kerkje te gaan delen met de gemeenschap. ''Voor veel mensen uit het dorp was het altijd 'hun kerk' en dat zal het ook blijven'', vertelt Bart. De inrichting, de beelden, het prachtige Pieter Maarschalkerweerd orgel , de schilderijen… alles is er nog. ''Dat hebben we bij de koop bedongen'', zegt de huidige eigenaar. Direct na de aankoop werd begonnen met restaureren en opknappen. Onder andere de complete riolering werd vervangen. Omdat het een Rijksmonument is, mag er niet zomaar iets gewijzigd worden, maar dat hoeft ook niet. Het gebouw is nu bestemd voor concerten, exposities, jubilea(feestjes) en andere partijen. Ook uitvaarten kunnen er nog plaatsvinden.

Lentefair

Om de kerk te kunnen onderhouden en verder te kunnen opknappen kozen Bart en Margreet voor de 'Social Enterprice-formule'. ''Zelf bedacht'', vertelt Bart. ''Het houdt in dat we al het geld wat we verdienen met verhuur en lichte catering, in het gebouw stoppen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan renovatie van het torentje. Zondag 14 april tussen 10.00 en 17.00 uur is er in en om de kerk aan de Schuttersteeg een kleinschalige lentefair waar leuke, bijzondere producten te koop zijn. Het zal weer bijdragen aan het gemeenschapsgevoel én het brengt weer wat voor het onderhoud.

Meer berichten