De kerk speel belangrijke rol in het leven van Martha Kool: 'Het is de basis waaruit je leeft.' (Foto: Michel Plass)
De kerk speel belangrijke rol in het leven van Martha Kool: 'Het is de basis waaruit je leeft.' (Foto: Michel Plass) (Foto: )

Sociaal domein fascineert CU-raadslid

De gemeente West Betuwe kent 31 raadsleden. Gekozen mensen die zich inzetten voor de gemeente en meebeslissen over allerlei aspecten van onze omgeving. Sociaal betrokken mensen die zich in anonimiteit begeven. Wie zijn dit? Weekblad West Betuwe portretteert alle raadsleden. Vandaag Martha Kool uit Tricht van de ChristenUnie.

Door Michel Plass

TRICHT - De politieke carrière van Martha Kool begon al rond 2010. Met een groep enthousiaste mensen werd de afdeling Geldermalsen opgericht. ''Het leek me leuk en het was toen goed te combineren met mijn werk'', vertelt de 40-jarige Trichtse. ''Helaas kwam de partij toen drie stemmen tekort om in de raad te komen. Dat was wel een teleurstelling. En dan is er niets.'' Vier jaar later was ze begonnen met een studie en ontbrak tijd. ''Je merkt dan ook dat vier jaar geen rol hebben in de politiek érg lang is. In het begin ging ik nog wel naar raadsvergaderingen, maar dat verwatert ook als je niets kunt betekenen.'' Inmiddels is de situatie veranderd. ''Wij konden meeliften op de ervaringen van de CU in Lingewaal. Ook de voorbereidingen voor de herindelingen hebben wij daarom gelukkig volop meegepakt'', legt ze uit.
De politica is moeder van drie tienerkinderen. Haar man is zelfstandig hovenier. De studie gezondheidsrecht hoopt ze deze zomer af te ronden. Het is haar bedoeling daarna aan de slag te gaan als zelfstandig juridisch adviseur. Tot november vorig jaar werkte ze nog bij een adviesbureau. Daarin had ze vooral te maken met klachten in de zorg; haar specialiteit. ''Ik heb nu gelukkig tijd voor mijn raadswerk. En mijn gezin is ook belangrijk.'' De CU'er heeft er een hekel aan als er teveel op haar bordje ligt waardoor ze zich onvoldoende kan voorbereiden.
Het sociale domein fascineert haar. Zowel privé als raadslid. ''De ChristenUnie is christelijk sociaal. Voor mensen die hulp nodig hebben opkomen. Niet iedereen is daartoe zelf in staat. Als je iets voor een ander doet word je daar rijker van. Dan kom je, als het ware, tot bloei. Maar ik vind ook dat mensen wél hun eigen verantwoordelijkheid hebben.'' Ze streeft naar eerlijkheid. Als voorbeeld geeft zij de horecasluiting: ''Vanuit Horeca Nederland houdt iemand dan een praatje. De horeca kan zichzelf prima verwoorden. Maar later blijkt dat de omwonenden niet of nauwelijks gehoord zijn. Dat vind ik niet goed. In de juridische wereld zeggen we dan: hoor en wederhoor.''
Het geloof en de kerk, de vrije evangelische gemeente in Geldermalsen, spelen een essentiële rol in haar leven. ''Het is de basis waaruit je leeft. Ik probeer door de ogen van God naar de medemens te kijken. Ik wil met mensen omgaan zoals ik zou willen dat mensen met mij omgaan. Aan de hand van de Bijbel toets ik eigenlijk alles in het leven.''
Martha Kool hoopt als raadslid een mooie basis van de nieuwe gemeente neer te zetten. ''Ik heb geen oude achtergrond. Het is makkelijker West Betuws te denken.'' Ze hoopt bijvoorbeeld dat het drugs- en alcoholmisbruik flink aangepakt wordt.

Meer berichten