Lex Kruis (l) en Maarten Lobregt voor de afvalcontainer waarvan de plaats zeet omstreden is.
Lex Kruis (l) en Maarten Lobregt voor de afvalcontainer waarvan de plaats zeet omstreden is. (Foto: )

Plannen niet op elkaar afgestemd in Tuil

Communiceren in het dorp Tuil wordt er nauwelijks of niet gedaan. Dat hebben we gemerkt na het verhaal wat we enkele weken geleden hadden over het in ere herstellen van een dorpspomp en enkele bankjes. Inwoners hebben daarop gereageerd en zijn verbolgen dat de ondergrondse afvalcontainer nu zonder overleg aan de Sint Antoniestraat is geplaatst. Voor Lex Kruis die in de loop der jaren al het nodige voor zijn deur heeft gekregen, is dit niet de manier van omgaan met elkaar.

Door Cees Hoogteyling

Tuil - De beheerder van het dorpshuis, Maarten Lobregt en Lex Kruis zijn verre van gelukkig met de plaatsing van de afvalcontainer voor hun deur. Daarnaast is de huidige locatie voor de groenteman ook niet optimaal. Zij vragen zich af hoe dit allemaal kan gebeuren zonder enige inspraak. De ondergrondse afvalcontainer zou op een andere plaats komen. Toen daar door inwoners op is gereageerd, omdat daar de herbouw van de dorpspomp is gepland, is het plan veranderd.

Dorpshuis

Beheerder dorpshuis: "Hoe moet hier de rouwwagen staan als we een uitvaartdienst hebben. De ervaring op andere plaatsen is dat rond dit soort stortplaatsen zwerfvuil achter blijft en dan niet te spreken over de zakken die er blijven liggen." Voor de groenteman van Aelst is de container eveneens een sta in de weg. Hij vraagt zich af waar dan het bankje moet staan waarover werd geschreven. Voor Lex Kruis is het helemaal een kruis geworden. Hij woont sinds 1972 aan de St. Antoniestraat en vertelt over wat er allemaal overhoop is gehaald en nooit fatsoenlijk is afgewerkt. Hij kreeg een rioolgemaal naast zijn deur, het plaveisel moet nu nog aangebracht worden, net als een fatsoenlijk heg ter afscheiding van het gemaal. Bezwaar gemaakt, zoals dat werd weergegeven in de gemeentelijke voorlichting. Hij ondervindt iedere dag geluidsoverlast van de motor en hinder van de rioollucht.

Verzamelplaats

Kort daarna wordt er door KPN een grote schakelkast tegen zijn erfgrens geplaatst en als kers op de taart wordt de ondergrondse afvalcontainer geplaatst. Lex: "Het zou de gemeente sieren als deze omgeving zou worden ingericht zoals het vroeger was. Nu wordt straks de straat vanaf de dijk afgesloten. Al het verkeer vanaf de rotonde via één weg door het dorp. Wie verzint het? Provincie verwijst naar de gemeente en die doen maar, zonder enig fatsoenlijk overleg met de inwoners. Afsluiten zou voordeliger zijn als het openhouden van de straat. Straks alles lekker over een weg van drie meter breed." De sprekers zien wel de noodzaak van een dorpsraad of dorpstafel, zoals enkele jaren geleden het plan was, maar na twee keer vergaderen is niets meer gehoord. Om de sfeer in het dorp goed te houden is communicatie en een aanspreekpunt in het dorp, zoals een dorpsraad of dorpstafel, aan de Waal noodzakelijk. In een groot aantal dorpen van West Betuwe werkt dat voortreffelijk.

Meer berichten