''Ik heb wel enorm respect voor ouders die alleen het huishouden moeten doen. Dat zijn gewoon goede managers.'' (Foto Michel Plass)
''Ik heb wel enorm respect voor ouders die alleen het huishouden moeten doen. Dat zijn gewoon goede managers.'' (Foto Michel Plass) (Foto: )

Léon van Dun: Hardlopen, huishouden en de raad

De gemeente West Betuwe kent 31 raadsleden. Gekozen mensen die zich inzetten voor de gemeente en meebeslissen over allerlei aspecten van onze omgeving. Sociaal betrokken mensen die zich in anonimiteit begeven. Wie zijn dit? Weekblad West Betuwe portretteert alle raadsleden. Vandaag Léon van Dun uit Beesd van Dorpsbelangen.

Door Michel Plass

BEESD - ''Ze noemen me wel eens 'de groenste man' van Dorpsbelangen'', zegt een lachende Léon van Dun (61), ''maar feitelijk is dat Jan Maas.'' Van Dun heeft milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. ''We moeten nu écht zelf aan de slag'', legt hij uit. Het raadslid voor Dorpsbelangen geeft zelf het goede voorbeeld. ''Als het maar even kan neem ik de fiets en de trein. En we hebben zonnepanelen op ons huis, verbouwen eigen groente en we zoeken bij boodschappen echt naar producten die niet in plastic zitten.''
Van Dun heeft in Beesd een eigen accountantskantoor. De stap naar zelfstandig ondernemer was bijna 35 jaar geleden niet vanzelfsprekend. Van Dun: ''Mijn vrouw en ik spraken af dat als we kinderen kregen dat we werk en huishouden samen zouden verdelen. Zo steek ik ook in elkaar. Maar ik werd nergens aangenomen als ik eiste dat ik parttime wilde werken. Voor mijn vrouw lag dat makkelijker. Toen besloten we dat ik het maar als zelfstandige moest proberen.'' Van Dun startte letterlijk met één klant. Gelukkig bleef het niet bij één klant. ''En zo kon ik de ene week drie dagen op kantoor zitten en de andere twee dagen het huishouden doen. En de andere week was het andersom.'' Inmiddels zijn de drie kinderen de deur uit, maar Van Dun onttrekt zich niet van het huishouden. ''Ik vind het heerlijk om te strijken. Dan kan ik relaxt nadenken over van alles.'', zegt hij. ''Ik heb wel enorm respect voor ouders, veelal moeders, die alleen het huishouden moeten doen. Dat zijn goede managers.''
Van Dun ontspant zich ook bij sport. Hij loopt graag hard. ''Ieder jaar loop ik nog een aantal wedstrijden van 10 en 15 km en de halve marathon. Misschien loop ik nog wel eens een hele marathon'', zegt hij met hoop in zijn stem. Dat Van Dun ontspanning nodig heeft is begrijpelijk. Naast raadslid is de accountant op vele fronten bijzonder actief als vrijwilliger; zowel bestuurlijk als uitvoerend. Ook reist hij regelmatig naar Canada waar één van zijn zonen, met twee kleinkinderen, woont. ''Maar binnenkort komen ze op bezoek in Nederland'', zegt hij glunderend.

Als raadslid kreeg Van Dun veel voorkeursstemmen uit Beesd. ''Mensen van hier voelen zich dan toch vertegenwoordigd.''
Zijn roots liggen in Utrecht en bij de katholieke kerk. De laatste staat door alle schandalen op een laag pitje. Maar het Utrechtse zal niet snel wegzakken. En dan vooral FC Utrecht. ''Ik heb als jongen de eerste wedstrijd van FC Utrecht gezien. En sinds die tijd ga ik zo vaak ik kan naar een wedstrijd.'' De laatste jaren gaat de Beesdse supporter als rolstoelbegeleider met zijn gehandicapte zus, die 'eindelijk' ook FC-supporter is.

Meer berichten