Foto:

Geldermalsen neemt afscheid van wethouder Niko Wiendels

Beter laat, dan helemaal niet. Donderdag werd er in De Pluk een door de gemeente georganiseerde receptie gehouden. Inwoners, ondernemers en diverse instanties werden in de gelegenheid gesteld om afscheid te nemen van wethouder Niko Wiendels. Wiendels kwam niet meer terug in het college van de nieuwe gemeente West Betuwe, dit omdat het CDA uit het coalitieoverleg stapte. Waardoor er een college is gevormd zonder CDA.

Door Cees Hoogteyling

Geldermalsen - Het huidige college wilde hun vroegere wethouder, die onder de inwoners van de gemeente Geldermalsen zeer gezien was, niet met de stille trom laten vertrekken. Huidige wethouder en vroegere collega Tom van Maanen heeft zich ingezet voor dit waardige afscheid.

Burgemeester Harry Kereweer schetste de periode dat Niko Wiendels als wethouder van buiten, in Geldermalsen werkte. Hij gaf aan dat dit een afscheid was, wat niet gewild, niet verwacht en niet gepland was. Kereweer, die vanaf 1 januari waarnemend burgemeester is, had zich goed laten informeren. Wiendels werd in 2012, toen er een bestuurscrisis in Geldermalsen was en er een college werd gevormd door PvdA, Dorpsbelangen en CDA, namens het CDA voorgedragen als wethouder. Zijn komst uit Babberich werd wel met enige argwaan bekeken. Er is veel tot stand gekomen onder Wiendels. Kereweer: "Beste mensen, beste Niko, wie bang is uitgevallen, zijn nek nooit wil uitsteken en nooit risico's wil nemen, die moet de politiek niet ingaan. Het siert juist degene die zich bewust zijn van alle risico's maar toch bestuurlijke verantwoordelijkheid willen nemen. Niko, jij bent zo iemand. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat je vrijwel door iedereen gewaardeerd werd. Iets waar je trots op mag zijn. Uiteindelijk is dat het enige wat voor ieder mens telt. Je kreeg vorig jaar met het overlijden van je vrouw Annelies een enorme tegenslag te verwerken. De manier waarop je dit hebt verwerkt en je weer inzette voor de gemeente. Het was je er niet om te doen, maar je oogstte hiermee een breed gedragen diep respect." Geldermalsen werd door Wiendels gekoesterd, het was een gemeente waarvan hij is gaan houden. Geen vijfdaagse werkweek, ook in de weekenden was hij in de gemeente te vinden. Of het was bij bijzondere kerkdiensten, voetbal, cultuur of kunstmanifestaties, zorginstellingen of gewoon de opening van een speeltuintje, Wiendels was er. Wiendels dankte iedereen voor het in hem gestelde vertrouwen en de fijne manier van samenwerking en liet de gemeente een geweldig gedicht na.

Meer berichten